Carme Ruscalleda, singura femeie chef din lume care deţine 7 stele Michelin

Carme-ruscalleda-01

Carme Ruscalleda a fost, în 2005, prima femeie chef care a obţinut trei stele Michelin. În 2015, palmaresul ei este mult mai bogat: trei stele la restaurantul Sant Pau din localitatea balneară Sant Pol de Mar (Barcelona), două stele la Sant Pau din Tokyo şi alte două la Moments, un spaţiu gastronomic din hotelul Mandarin Oriental din Barcelona.

Cu 7 trofee, Carme devine femeia chef cu cele mai multe stele Michelin din lume.

„Muncă, muncă şi iar muncă”este deviza acestei artiste culinare autodidacte, care poartă în vene ADN-ul mediteranean. Într-una din cărţile sale de mare succes, intitulată „Cocinar para ser feliz” („A găti pentru a fi fericit”), ea constată că starea de spirit a unei persoane se creează în funcţie de ceea ce mănâncă.

„Mâncare sănătoasă, proaspătă, gustoasă, care face plăcere” este reţeta sa culinară preferată prin care induce starea de bine. „O bucătărie curată, transparentă, fără grăsime, deloc grea şi care ajută digestia”, spune artista care foloseşte în preparatele sale doar produse bio provenite de pe terenul său. Potrivit ei, „natura trebuie să defileze pe masă”, relatează „El Pais”.

Carme-ruscalleda-02

Bucătăria de proximitate face parte din actuala tendinţă gastronomică, însă Carme o practică de mai bine de 30 de ani. Stilul ei este local şi global, în acelaşi timp. „Sunt o fată de la ţară”, spune cu mândrie această cosmopolită din popor care a predat cursuri de bucătărie la Universitatea din Harvard.

Zâmbitoare şi cu o tunsoare care o întinereşte, ea ştie să dea un aspect festiv mâncărurilor sale printr-un joc al ingredientelor, texturilor, aromelor şi al esteticii. (Text: Agerpres, Foto: imagenes.conmuchagula.es, abc.es)