Călin Goia (Voltaj): „De la capăt” (video)

Calin-Goia

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, care anul acesta participă la selecţia Eurovision cu piesa „De la capăt”, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că a decis să revină în competiţia dedicată cântecului european deoarece, de data aceasta, are „un mesaj în plus”.

Goia a vorbit despre ampla campanie „De la capăt”, ce îi are ca beneficiari principali pe copiii rămaşi singuri după ce părinţii lor au plecat la muncă în străinătate. De altfel, Călin Goia a recunoscut că mesajul acestei campanii i-a convins să se întoarcă în competiţia Eurovision.

„Am mai participat o dată la Eurovision în 2003, când am spus că nu mai mergem niciodată, dar n-am fi mers din dorinţa de a concura sau de a avea o piesă care să fie prima într-un concurs de compoziţie Eurovision. Nu, ne-am dus pentru campania noastră, «De la capăt», ne-am dus pentru că am considerat că Eurovision e o ocazie unică de a o mediatiza şi de a o duce, sperăm noi, şi dincolo de graniţe, dacă vom câştiga în România”, a spus Călin Goia în interviul menţionat. „Niciodată nu trebuie să te consideri prea mic ca să obţii locul I”, a concluzionat solistul trupei Voltaj.

 

AGERPRES: De ce Eurovision şi de ce anul acesta? De ce aţi revenit la Eurovision şi de ce tocmai acum?

Călin Goia: Am mai participat o dată la Eurovision în 2003, când am spus că nu mai mergem niciodată, dar n-am fi mers din dorinţa de a concura sau de a avea o piesă care să fie prima într-un concurs de compoziţie Eurovision. Nu, ne-am dus pentru campania noastră – „De la capăt”-, ne-am dus pentru că am considerat că Eurovision e o ocazie unică de a o mediatiza şi de a o duce, sperăm noi, şi dincolo de graniţe, dacă vom câştiga în România. Beneficiarii vor fi acei copii care au rămas singuri acasă fără părinţii lor.

Ei trebuie să ştie că nu sunt singuri. Piesa noastră e o piesă-manifest. Ne adresăm tuturor şi celor care pot să ajute şi celor care mai pot să rezolve din aceste probleme şi eu cred că, având acest mesaj social în spate, România mai poate ocupa un loc mai bun la Eurovisionul mare, pentru că nu o dată s-a văzut că la Eurovision există mesaje antidiscriminare care ocupă locuri fruntaşe tocmai din acest motiv, că lumea este receptivă la asemenea mesaje.

 

AGERPRES: Eurovisionul este un spectacol bazat pe entertainment. Voi aduceţi în acelaşi timp un mesaj foarte serios.

Călin Goia: Vom aduce un mesaj serios, dar vom avea grijă ca show-ul în sine să fie unul spectaculos şi emoţionant în ceea ce ne priveşte. Şi sunt convins că dacă la această piesă, când am lansat-o în România, au fost bărbaţi care au plâns, nu numai fete şi femei, sunt convins că nici cei din Europa nu vor rămâne reci la piesă şi la mesaj.

De la capat

AGERPRES: Cum aţi decis să vă implicaţi în campania „De la capăt”? Ştiu că tu ai fost la un moment dat în studioul Televiziunii Române pentru a promova scurtmetrajul lui Sabin Dorohoi legat exact de acest subiect.

Călin Goia: Deja era pornită campania. Practic noi colaborăm cu asociaţiile World Vision România şi Habitat for Humanity România de mai bine de cinci ani. Practic a fost o continuare. În momentul când am compus piesa, iniţial din dragoste pentru copiii noştri, inspiraţi de dragostea pentru copiii noştri, după extinderea ei spre copiii abandonaţi, cu părinţii plecaţi în străinătate, ne-am gândit că avem nevoie de mai mult decât un manifest, de a crea un site şi o platformă unde cei care doresc să se implice să poată să o facă. Ne trebuiau şi nişte asociaţii care să aibă programe destinate acestor copii. Site-ul nostru este practic o platformă care face legătura între cei care doresc să doneze fie bani, fie din timpul lor ca voluntari şi organizaţiile respective care le oferă programe în care pot ei să se implice.

Avem o adresă [email protected] unde primim mesaje fie din partea unor oameni care doresc să ajute anumiţi copii pe care îi văd la noi pe site, fie din partea unor oameni care îşi prezintă cazurile disperate în care sunt şi noi direcţionăm aceste cazuri spre organizaţiile pe care le considerăm potrivite, fie oameni care simt nevoia să le transmită acelor copii ceva sau oameni care doresc să doneze din timpul lor.

Am avut o profesoară de dans care spunea: „Vreau să îi învăţ să danseze şi să îmi petrec timpul cu ei, astfel încât să nu se simtă singuri, să aibă o preocupare”. Am avut nişte surprize foarte plăcute. Cei de la asociaţie ne-au spus că se simte această promovare şi înseamnă că lucrurile merg spre bine. Şi de aceea a venit Eurovisionul, care am zis că este o ocazie foarte bună să facem campania asta şi mai mare, să facem lumea şi mai atentă la ce se întâmplă şi nu în ultimul rând considerăm că este un avantaj pentru România să aibă un caz social în spate, când se duce să se bată cu ţări mai din Vest, nu din Est.

 

AGERPRES: Care au fost reacţiile după ce aţi fost selectaţi în finala naţională Eurovision şi din partea campaniei propriu-zise, componenta socială, dar şi din partea artistică?

Călin Goia: Ei nu ştiau asta. Dar am avut nişte colegi care au zis: „Ce căutaţi aici? De ce aţi venit să le luaţi ăstora tineri obiectul muncii?”. Nu ne facem un scop din a participa la Eurovision. A fost lansată această piesă în noiembrie, avea dreptul de a participa, deoarece trebuia lansată cel mai devreme la 1 septembrie 2014, se încadra în regulamentul Eurovision şi am zis: „Profităm de această ocazie în acest an”.

Probabil… sau nu probabil… sigur anul viitor nu ne veţi vedea la concurs. Noi sperăm ca românii să înţeleagă că am venit cu mai mult decât o melodie. Există piese bune, există voci bune, dar noi avem un mesaj în plus. Cred că asta poate să aducă România undeva mai sus.

AGERPRES: Aveţi două scenarii: dacă nu câştigaţi selecţia naţională, ce se întâmplă cu campania şi, dacă câştigaţi, ce pregătiţi pentru Viena?

Călin Goia: Dacă nu vom câştiga selecţia naţională deja am primit în timpul acestei pregătiri pentru finala din România… am primit un telefon de la un sponsor puternic, o corporaţie care îşi doreşte să se implice în campanie, indiferent de rezultatul de pe 8 martie şi deci campania va merge mai departe.

Noi oricum site-ul l-am pornit în noiembrie, dar nu vrem să se oprească în momentul în care piesa nu va mai fi difuzată la radio. Nu, vrem să creăm o componentă ecologică, să avem programe şi colaborări cu asociaţii de genul Let’s Do It Romania de exemplu, astfel încât să încercăm să îi ajutăm pe copiii aflaţi în dificultate şi să creăm un mediu frumos în care ei să trăiască astfel încât noi, când vom ajunge la pensie, să trăim într-o lume frumoasă şi cu copii care, când au ajuns adulţi, sunt echilibraţi şi pregătiţi să ne creeze nouă o lume frumoasă.

 

AGERPRES: Care este cazul care v-a marcat cel mai puternic în cadrul acestei campanii?

Călin Goia: Noi ne-am implicat şi alături de World Vision Romania şi alături de Habitat for Humanity şi personal, deci la modul propriu. Avem, în cadrul programului celor de la World Vision, o fetiţă pe care o sponsorizăm. Se numeşte Cornelia, are 9 ani, îi place muzica. Acum, când vom ajunge la Craiova, după probele de sunet, vom merge… ea stă într-un sat la 50 de kilometri de Craiova, în judeţul Dolj, vom merge la ea, ne vom cunoaşte prima dată şi personal şi încercăm să o aducem şi la concert.

 

AGERPRES: Pe scenă sau în public?

Călin Goia: Nu, nu avem voie pe scenă, în public. Vrem pur şi simplu să îi oferim bucuria asta să vadă spectacolul. Suntem alături de ea, iar în ceea ce priveşte programul Habitat for Humanity, am fost în decembrie anul trecut şi am construit cu mâna noastră – eu am pus parchetul, ei au zugrăvit – căsuţa Loredanei, caz prezentat pe site-ul nostru.

 

AGERPRES: Cum s-a născut videoclipul piesei „De la capăt”? În videoclip sunt fragmente din scurtmetrajul lui Sabin Dorohoi.

Călin Goia: Totul a fost un concurs de împrejurări aşa că avem mare încredere că aceste coincidenţe nu se vor opri în 8 martie. Copilul din videoclip vrea să se ducă chiar la Viena, iar imaginile sunt filmate în 2013, când nu se ştia că Eurovisionul se va desfăşura anul acesta la Viena. Poate fi încă o coincidenţă.

Noi am compus piesa şi ne-am inspirat în crearea versurilor de dragostea faţă de copiii noştri. Lucrând cu Deepside Deejays, pentru că împreună cu ei am compus şi am produs această piesă, ei ne-au spus: „Avem un prieten, îl cheamă Sabin Dorohoi, a făcut un film cu un copil care pleacă…” Când am văzut filmul respectiv, am zis: „Se potriveşte perfect cu piesa, parcă pentru el piesa ar fi fost creată” şi ne-am dat seama că dragostea pentru copii nu poate fi limitată la copiii noştri, trebuie să fie una generală şi poate fi un subiect şi atunci am folosit fragmente din film pentru videoclip.

Am mai filmat noi cadre separate la Cazane, unde s-a filmat şi filmul şi a ieşit videoclipul pe care lumea îl ştie. Iar acum, s-a lansat şi varianta în engleză a piesei – „All Over Again”, care e destinată celor dincolo de graniţă, ca să înţeleagă mai bine mesajul piesei.

 

AGERPRES: Cine a realizat varianta în engleză a piesei? Bănuiesc că e destul de greu să se facă o adaptare…

Călin Goia: Ştiu că am ţinut foarte mult nu să facem o piesă în engleză, am vrut să fie o adaptare. Am rugat pe cineva din Anglia, am avut şi aici un ajutor şi a ieşit, zic eu, foarte bine.

 

AGERPRES: Şi în varianta în care câştigaţi selecţia naţională, varianta pe care o veţi promova şi pe care o veţi cânta bănuiesc că va fi cea în engleză?

Călin Goia: Ne vom gândi. În cazul în care vom câştiga avem, zic eu, toată România în sprijinul nostru, avem staff-ul de la TVR care are experienţa anilor de Eurovision şi vom hotărî dacă vom cânta parţial în română şi parţial în engleză, dacă vom cânta în totalitate în limba engleză sau dacă vom cânta în limba română. Nu am luat o decizie, dar noi suntem pregătiţi să avem temele făcute… dacă e în engleză, există… Ne vom gândi care este cea mai bună soluţie pentru a obţine acolo ceea ce ne dorim noi – să fim mai sus de locul 2. Pentru că noi cu scopul acesta plecăm. Niciodată nu trebuie să te consideri prea mic ca să obţii locul I. Trebuie să lupţi pentru locul I.

AGERPRES: Dintre cei 11 artişti din selecţia naţională care vă sunt concurenţi, care vă place cel mai mult?

Călin Goia: Nu ştiu dacă are rost pentru că noi chiar în cadrul formaţiei avem preferinţe diferite, dar sunt câteva voci foarte bune, sunt câteva melodii foarte bune, concurenţa e puternică şi tocmai de asta noi ne pregătim pas cu pas apariţia noastră şi din punct de vedere vocal şi al show-ului şi aşa mai departe. Poate că suntem unii dintre favoriţii la câştigarea trofeului anul acesta, dar asta nu înseamnă că suntem direct câştigători. Trebuie să muncim şi să trecem acest prim pas.

 

AGERPRES: Dintre artiştii internaţionali, de la ediţiile trecute ale Eurovision, care ar fi preferaţii? Vă întreb pentru că rock-ul nu este cel mai popular gen acolo…

Călin Goia: Mie mi-a plăcut foarte mult… acum câţiva ani a câştigat cineva din Norvegia… nu mai ţin minte numele lui … el mi-a plăcut foarte tare… şi piesa şi interpretarea.

 

AGERPRES: Dacă ar fi să daţi câteva detalii despre show-ul de la Craiova… fără „spoilere”… ce aţi putea spune?

Călin Goia: Încercăm să păstrăm surpriza, dar putem să spunem de exemplu că va fi bazat pe emoţie. Vrem să transmitem multă emoţie pentru că vrem ca lumea să înţeleagă mesajul clar al acestei piese. Vrem să transmitem mai mult mesajul decât orice altceva. Ceea ce vă putem spune este că vom încerca să creăm emoţie. Poate că vedem o lacrimă în ochii celor din faţa noastră şi poate că şi în ochii celor din faţa televizoarelor.

 

AGERPRES: Aţi primit reacţii legate de piesa dumneavoastră şi din străinătate, pentru că aici este vorba de copiii lăsaţi în urmă de părinţii care pleacă la muncă.

Călin Goia: Au început să apară reacţii şi din străinătate şi ne bucură pentru că au existat comentarii la înscrierea noastră care spuneau: „De ce credeţi că s-ar regăsi străinii în mesaj?” Şi străinii au copii, şi străinii se pot pune în postura părinţilor care sunt forţaţi să îşi lase copilul şi să nu poată fi lângă el şi eu nu cred că vor rămâne imuni la treaba asta. Şi deja după ce am lansat teaser-ul la varianta în engleză au apărut primele reacţii care sunt foarte bune şi spun: „Romania, we have a winner!” („România, avem un câştigător!”). Să sperăm că va fi aşa.

 

AGERPRES: De ce este important ca artiştii să se implice în cazuri sociale?

Călin Goia: Artiştii sunt în faţa camerelor de luat vederi, toată lumea îi priveşte şi ei trebuie să dea un exemplu care poate fi urmat. Noi ani de-a rândul, deşi ne-am implicat în diverse acţiuni umanitare sau sociale, am preferat să nu mediatizăm lucrurile astea, făcându-le pentru sufletul nostru. Şi ne-am dat seama anul trecut că, de fapt, forţa mai mare, faţă de cei cinci care suntem, este de imagine şi de a convinge alţi oameni să facă ceea ce credem noi că e bine pentru aceşti copii sau pentru alte lucruri similare. Cred că asta a fost de câştigat acolo. Să îşi folosească acel capital de imagine şi să îi facă pe oameni să le urmeze exemplul.

 

AGERPRES: Deci chiar contează, aţi simţit că oamenii se implică mai mult?

Călin Goia: Noi am simţit că oamenii reacţionează, asociaţiile ne-au spus că nu numai implicarea noastră, implicarea oricărei persoane publice în programele lor face ca acele programe să aibă rezultate mai bune şi să fie mai vizibile.

 

AGERPRES: Ce aţi învăţat de la Eurovision 2003?

Călin Goia: În 2003 am spus că nu mai participăm niciodată, deci nu am plecat cu un gust plăcut din acel concurs, dar acum suntem mai optimişti şi avem ceva mai important decât am avut de spus atunci.

 

AGERPRES: Aveţi temeri?

Călin Goia: Nu… există o stare când eşti pus aşa din oficiu primul în concurs, cum suntem noi anul ăsta şi te gândeşti „De ce se vrea asta? Poate e ceva în spate, poate juriul a selectat, poate nu-ştiu-ce…” şi noi am preferat să spunem: „Nu, noi o să ne ducem foarte bine pregătiţi acolo, o să cântăm pentru cei 4.000 de craioveni plătitori de bilete care aşteaptă să vadă un show frumos, vom transmite emoţia care e şi care a însoţit piesa asta încă de la momentul în care a fost compusă”. Şi restul… nu mai contează.

 

AGERPRES: Contează şi, în anume măsură, faptul că spectacolul nu este în Bucureşti, care este văzut ca „centrul culturii, entertainmentului”?

Călin Goia: Era, zic eu, la fel de bine şi în Bucureşti. Există un public foarte bun şi în Bucureşti. Craiovenii sunt un public extrem de cald, care pe noi ne-a primit întotdeauna extrem de bine şi poate, într-adevăr, în Bucureşti sunt multe evenimente mari, şi mai mari decât acesta din 8 martie, şi atunci pentru Craiova este un eveniment cu totul şi cu totul special. Probabil că va fi o nebunie acolo. E o idee bună să organizezi şi în provincie şi să le aduci şi acelor oameni spectacole de genul acesta. Cred că e un plus. Am participat la diverse premii la Braşov, Sibiu, Iaşi, Craiova şi există tendinţa asta să faci nu numai în Bucureşti, cât şi în alte părţi, e bine. Dar asta nu înseamnă că la Bucureşti nu ar fi fost bine. (Text: Agerpres, Foto:delacapat.ro, Video: youtube.com)