Calfele călătoare se întorc la Serbărilor Bistriţei Medievale

calfe-calatoare

Cea de-a zecea ediţie a Serbărilor Bistriţei Medievale, ce se va desfăşura în perioada 24-26 iunie, va avea printre oaspeţi calfele călătoare germane, care au mai fost la Bistriţa şi anul trecut, de zilele oraşului, când le-au lăsat moştenire bistriţenilor o catapultă meşterită la faţa locului, potrivit unui comunicat remis joi, 23 iunie.

La festivalul medieval vor veni opt calfe, pe care bistriţenii şi oaspeţii lor le vor putea vedea la lucru în inima cetăţii. Prima lor lucrare va fi un dragon, care va fi utilizat de trupa de animaţie cu foc Sirius în spectacolul de vineri seara, „Domniţa şi Dragonul”, susţinut împreună cu trupele Nosa şi Bordo Șarkany.

Calfele călătoare păstrează o tradiţie veche de secole, potrivit căreia aceşti meşteşugari călătoresc singuri, departe de pământurile natale, şi nu aparţin niciunei uniuni. La începutul călătoriei lor, sunt însoţite de către o aşa numită calfă de export, care îndeplineşte sarcinile unui mentor, aducându-i novicelui la cunoştinţă modul tradiţional de a călători şi transmiţându-i mai departe regulile, obiceiurile şi experienţa acumulată de-a lungul generaţiilor.

Una dintre regulile de bază pe care calfele trebuie să le respecte în călătoria lor este obligaţia de a purta costumul tradiţional, putând fi recunoscute după gulerul tivit al cămăşii şi pentru faptul că nu poartă cravată. După plecarea de acasă, calfele călătoare nu au voie să se apropie la mai puţin de 50 de kilometri de oraşul natal.

Durata minimă a călătoriei este de doi sau trei ani şi o zi şi trebuie stabilită înainte de plecare. În momentul de faţă există circa 700 — 800 de calfe călătoare.

Serbările Bistriţei Medievale 2016 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistriţa şi al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean. (Text: Agerpres, Foto:  photomagazine.ro)