Călăreţul din Madara

calaretul-din-Madara

„Călăreţul din Madara” reprezintă un relief sculptat în Evul Mediu timpuriu într-o stâncă de pe platoul Madara, la 15 km est de Șumen, în nord-estul Bulgariei, lângă satul Madara. Monumentul datează din preajma anului 710 d.Hr. şi este înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1979.

Relieful sculptat reprezintă figura unui cavaler, de 23 metri înălţime, pe o stâncă aproape verticală, de 100 metri înălţime. Călăreţul, cu faţa spre dreapta, aruncă o suliţă într-un leu aflat la picioarele calului. În faţa lui zboară o acvilă şi după el aleargă un câine. Scena reprezintă simbolic o victorie militară.

calaret-Madara-02

Monumentul a fost realizat în timpul hanului bulgar Tervel şi îl reprezintă probabil chiar pe hanul respectiv şi faptele bulgarilor, trib turcic nomad de războinici stabilit în Bulgaria de nord-est la sfârşitul secolului al VII-lea şi, după ce s-a amestecat cu slavii locali, a dat naştere poporului bulgar.

Potrivit site-ului bgtourinfo.net, trei texte parţial conservate, sculptate în stâncă, pot fi găsite în jurul imaginii de călăreţ. Ele poartă informaţii importante cu privire la istoria Bulgariei în acea perioadă.

Cea mai veche inscripţie este lucrarea lui Tervel (695-721 d.Hr.), alte inscripţii se referă la Krum (796-814 d.Hr.) şi Omurtag (814-831 d.Hr.). În partea de jos a stâncii abrupte în apropiere de relief sunt prezentate clădiri din epoci diferite: palate, un sanctuar antic păgân bulgar din secolul al IX-lea, biserici şi mănăstiri din secolele XI-XIV.

calaret-Madara-03

Madara a fost principalul loc sacru al Primului Imperiu Bulgar, înainte de trecerea Bulgariei la creştinism în secolul al IX-lea. Inscripţiile de lângă sculptură vorbesc despre evenimente care au avut loc între anii 705 şi 801 d.Hr, potrivit sitelui whc.unesco.org.

„Călăreţul din Madara” este un relief unic, o lucrare excepţională de artă, notează site-ul UNESCO. Acesta este singurul gen de astfel de relief, neavând nicio asemănare în Europa şi care a supravieţuit în stare autentică, fără nicio modificare în trecut sau în prezent.

Acest relief sculptat este reprezentat pe aversul monedelor bulgăreşti de mică valoare (unul până la 50 stotinki) emise în 1999 şi 2000. „Călăreţul din Madara” a câştigat în 2008 un sondaj pentru stabilirea designului viitoarelor monede euro bulgăreşti, cu 25,44% din voturi. (Text: Agerpres, Foto:  whc.unesco.org)