BUZĂU: Palatul Comunal

Palat_Comunal-Buzau

Palatul Comunal, clădirea-simbol a oraşului Buzău, este opera lui Alexandru Săvulescu, un proeminent arhitect din România perioadei “Fin de Siecle”, faimos şi ca designer al Palatului Poştelor din Bucureşti, ce găzduieşte astăzi Muzeul Naţional de Istorie a României.

Bijuteria arhitectonică a Buzăului a fost inaugurată în toamna anului 1903, iar recepţia s-a făcut la 16 decembrie 1903, în prezenţa unor personalităţi ale vremii, precum Regele Carol I, prinţul Ferdinand, Armand Călinescu, Take Ionescu, Nicolae Iorga, Alexandru Marghiloman şi alţii.

Palatul este considerată cea mai elaborată creaţie a lui Săvulescu, într-un stil foarte particular care combină elemente neoromâneşti, în parte redate într-o matrice Art Nouveau, cu motive arhitecturale locale inspirate din cele care se găsesc la casele de negustori sau boieri buzoieni, precum şi forme decorative ce fac trimitere la viţa de vie, simbolizând o importantă componentă a economiei zonei.

Palatul-Comunal4

Capitelele de coloană sunt la rândul lor încoronate de ample pedimente, amintind de cele ale vechilor conace boiereşti de factură otoman-balcanică, decorate cu monograma PC (Palatul Comunal), înconjurată de vrejuri şi struguri de viţă de vie. Capitelul însuşi este format dintr-o interesantă compoziţie din frunze de viţă de vie. Coloanele sunt din piatră de Cararra, iar inscripţia „Palatul Comunal” de pe frontispiciu a fost bătută în marmură de Cararra, de către sculptorul Themistocle Vidali din Ploieşti.

Unul dintre cei mai constanţi admiratori ai Palatului Comunal a fost savantul Nicolae Iorga. Acesta declara la nici un an de la inaugurare despre clădirea ce urma să devină sediu administrativ că „va fi, neîndoielnic, cea mai frumoasă primărie din ţară şi o podoabă de mare preţ pentru Buzău”.

Construit între anii 1899 şi 1903, la iniţiativa primarului liberal Nicu I. Constantinescu, edilul pe vremea căruia Buzăul a cunoscut cea mai importantă etapă a dezvoltării sale, Palatul a fost considerată în acel moment cea mai impunătoare construcţie comunală din Regat, fiind de peste un secol amprenta de simbol arhitectonic al oraşului.

Palat_Comunal-Buzau3

Realizările edilului Nicu I. Constantinescu au fost însă diverse şi în continuare vizibile în centrul oraşului Buzău. El a deschis, pe traseul vechiului apeduct, Bulevardul Parcului, astăzi Bulevardul Nicolae Bălcescu, care a fost pavat şi plantat cu castani. Centrul oraşului şi trotuarele principalelor străzi au fost de asemenea pavate, a fost construit localul Gimnaziului, în prezent Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, fiind puse astfel în valoare construcţiile din zonă, precum Biserica Banu şi Casa Vergu Mănăilă. Primăria a extins alimentarea cu apă şi iluminat public, a fost pavat Oborul de vite, iar în locul unor barăci din scânduri s-a construit un abator modern pentru acea vreme.

Palatul Comunal a fost ridicat pe un teren expropriat, în locul grădinii publice, din cărămidă arsă, pe un soclu de piatră. Are parter, etaj şi turn cu ceas. La ridicarea zidurilor groase, s-a folosit piatră de Ciuta şi din carierele din Dobrogea şi Câmpulung.

Dintre toate încăperile Palatului, sala de recepţii a reprezentat, până la distrugerea ei în timpul incendiului din noaptea de 27 spre 28 august 1944, o bijuterie cu ornamente în stil veneţian. În mijloc se afla o masă din stejar masiv, cu picioare ce se terminau cu capete de lei. Camera mai conţinea scaune capitonate, covoare şi o colecţie de tablouri ale unor pictori renumiţi. Sala de recepţii a găzduit, de asemenea, importante manifestări artistice, precum concertul din 26 mai 1928 al duetului Bianca Soraya şi Dimitrie Onofrei, de la Opera din Chicago, matinee şi festivaluri artistice organizate de Societatea „Amicii Artei”, conferinţe şi baluri ale diferitelor societăţi ale foştilor luptători.

Palat_Comunal-Buzau2

Palatul a fost bombardat la 8 august 1944 de avioane britanice, iar în noaptea de 27 spre 28 august a fost incendiat. Pentru a fi ferite de bombardamente, mai multe tablouri care ornau pereţii sălilor din Palat, lucrări semnate de Alexandru Moscu, Petre Bulgăraş sau Ignat Bednarik, au fost transferate la primăria comunei învecinate, Simileasca, de unde doar puţine din ele au mai fost recuperate după război.

La aniversarea a 110 ani de la inaugurare, primarul municipiului, Constantin Boşcodeală, a promis că palatul va intra în circuitul turistic. „Constructorii refac turnul cu ceas, scara interioară şi decoraţiunile, pentru ca acesta să fie deschis grupurilor organizate”, a precizat edilul.

Din turnul Palatului comunal se poate vedea o mare parte a centrului vechi al Buzăului, cu vechi case boiereşti sau ale negustorilor, cu Strada Mare, Palatul Episcopal, construcţie în stil brâncovenesc, Colegiul B.P. Hasdeu, instituţie de învăţământ la care a învăţat laureatul premiului Nobel, George Emil Palade, Casa Vergu Mănăilă, monument istoric. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org, infopensiuni.ro, turistik.ro, inromania.info)