Butonul „Like” încalcă legile privind intimitatea

Like-facebookO instanţă din Germania a stabilit miercuri, 9 martie, că transferul datelor de către site-urile de comerţ electronic către platforma Facebook prin intermediul butonului „Like”, fără a avea consimţământul consumatorilor, încalcă prevederile legale germane şi comunitare privind dreptul la intimitate, scrie DPA.

Organizaţia pentru Sprijinirea Consumatorului din landul Renania de Nord-Westfalia a dat în judecată două firme care deţin site-uri de comerţ electronic pentru că au transferat informaţii către Facebook prin intermediul butonului „Like”, fără a avea consimţământul utilizatorilor de internet.

Curtea din Dusseldorf a hotărât că cele două companii trebuie să informeze în viitor consumatorii prezenţi pe site-urile lor de comerţ electronic că prin apăsarea butonului „Like” adresele lor de internet IP pot fi transferate la Facebook.

„Nimeni nu ştie ce face Facebook cu datele colectate”, a declarat Sabrine Petri, jurist pentru Organizaţia pentru Sprijinirea Consumatorului. Butonul ”Like” este folosit de Facebook pentru a instala programe foarte mici pe computerele personale ale utilizatorilor, care schiţează un profil al internautului, fie că acesta are sau nu cont de Facebook.

Decizia Curţii din Dusseldorf ar putea afecta companii din Germania. Facebook se confruntă deja cu o anchetă în Germania, unde Biroul Federal al Cartelului, organismul care supraveghează practicile concurenţiale, verifică posibilul abuz al folosirii datelor şi încălcarea legilor privind protecţia confidenţialităţii. (Text: Agerpres, Foto: artsandcreativities.com)