Burta de vită ca la Giulvăz

oala-mancareUnul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din Banat este papricaşul cunoscut sub numele de „Burta de vită ca la Giulvăz”. Mihai Albu, din comuna timişeană Giulvăz, ne dezvăluie secretele unei mâncări deosebit de gustoase.

Pe lângă burta de vită, avem nevoie de 400 g de ceapă aurie, 200 ml ulei, o lingură de boia dulce, sare şi piper.

Secretul unei mâncări gustoase din burtă este să nu aibă miros, la fel ca şi la intestinele de miel. Burta se spală bine şi se freacă cu sare. Noi, acasă, o frecăm şi cu var stins, după care o clătim în mai multe ape. Apoi se ţine în apă cu ceapă vreo 30 de minute pentru a pierde mirosul. Se spală din nou şi se fierbe vreo trei ore bune, până se face moale ca lâna, să o poată mânca şi baba mea de 80 de ani, care a rămas săracă de dinţii din gură”, spune cu mult haz Mihai Albu, ginerele bătrânei „din poveste”.

După ce burta se fierbe o lăsăm să se răcească şi apoi o tăiem în fâşii late de un cm grosime.

„Separat, ceapa tocată mărunt se căleşte în uleiul încins, adăugăm şi câte puţină apă până devine ceapa sticloasă, apoi punem peste ea bucăţile de burtă de vită, sare, boia dulce şi piper. Se acoperă cratiţa lăsându-se papricaşul să fiarbă înăbuşit. Dacă papricaşul e prea scăzut, se toarnă câteva linguri de apă clocotită, nu rece, ca să nu se întărească burta. Se lasă să fiarbă bine, vreo două ceasuri, cât să închine uica Mihai vreo două-trei păhărele de răchie cu goştii din vecini şi nu uită să amestece des în papricaş”, continuă Mihai Albu prezentarea reţetei.

Papricaşul se serveşte cu ardei iute şi cu pâine proaspătă sau cu o mămăligă aburindă. (Text si foto: Agerpres)