BUCUREŞTI: Biserica „Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar”

Biserica-Sfantul-Nicolae-Bucuresti

Biserica „Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar” a fost construită la iniţiativa ambasadorului rus Ghiers, cu acceptul Casei Regale şi a mitropolitului primat din acea vreme, de familia ţaristă a Romanovilor, cu destinaţia de a fi capela Ambasadei Ruse de la Bucureşti, potrivit istoricului aflat pe site-ul oficial al acestui lăcaş de cult din centrul Capitalei. Biserica figurează pe lista Monumentelor istorice la nr. 8040/21.12.1960.

Din 1916 până în 1921, biserica a fost închisă, urmare a avariilor suferite în timpul Primului Război Mondial. În 1921 a fost sumar reparată de către Misiunea Rusă aflată la Bucureşti şi resfinţită. În 1924, credincioşii de origine rusă s-au grupat în jurul acestei biserici şi şi-au organizat prin mijloace proprii slujbe religioase şi un cor.

Biserica Rusă a trecut sub jurisdicţia Patriarhiei Române în 1934, servind drept capelă a Universităţii.

A revenit sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei la 5 mai 1947. Reparată în 1948, a fost resfinţită, în prezenţa fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Justinian.

Biserica Rusă a trecut din nou în jurisdicţia B.O.R, prin hotărârea din 15 august 1955 a patriarhului Alexei al Moscovei, iar din 1956, atât biserica cât şi casa parohială din str.Episcop Chesarie nr. 9 au fost donate de Uniunea Sovietică statului român.

Prin decretul nr. 577 din 3 noiembrie 1956, biserica, împreună cu tot inventarul ei, este transferată în proprietatea Patriarhiei Române şi funcţionează ca o biserică de enorie din Bucureşti.

La cererea studenţilor Universităţii Bucureşti, în ianuarie 1992, biserica devine Paraclisul Universitar al Universităţii Bucureşti, prima biserică din România cu această destinaţie, după 1990.

Suprafaţa totală a curţii bisericii a fost, iniţial, de 1.500 mp. În 1960, biserica a cedat 75 mp Sfatului Popular, pentru construirea blocului de pe str.Doamnei, şi 100 mp s-au vândut Ambasadei Cehoslovace.

Lucrările de construcţie au început în 1905, s-au terminat în 1909 şi au fost executate de constructori ruşi şi italieni după planurile arhitectului rus Preobrajensky, cheltuindu-se suma de 600.000 ruble de aur. Închinată Sfântului Ierarh Nicolae, după numele Ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei, biserica a fost sfinţită la 26 noiembrie 1909 de arhiepiscopul Atanasie Mironescu, primat al Bisericii Autocefale Române şi de arhiepiscopul Petrogradului, Vladimir, delegat al Sfântului Sinod al Bisericii Ruse.

 Biserica-Sf.Nicolae-Bucuresti

Din punct de vedere arhitectural, această „bijuterie supradimensionată” reprezintă un reper deosebit în cadrul bisericilor ruseşti, construite atât în afara Rusiei cât şi în ţară. Sfântul Nicolae din Bucureşti este una din rarele biserici ruseşti ale secolului XX şi una dintre ultimele realizări din istoria arhitecturii religioase ruseşti, întreruptă brutal de revoluţia din 1917.

Ansamblul pictural mural din interior şi decoraţiile figurative ale faţadelor reprezintă un unicat prin abordarea oarecum laicizantă, Art Nouveau, a temelor a căror tensiune mistică de tradiţie bizantină nu mai este redată de rigoarea monastică a limbajului plastic, ci de concepţia arhitecturală şi importanţa scenelor în cadrul compoziţiei în scara monumentului.

Realizat la un înalt nivel stilistic, artistic şi tehnic, ansamblul pictural îşi susţine funcţia liturgică prin programul iconografic şi iconologic. În acest sens, un important monument de artă de factură bisericească împleteşte funcţia de loc de materie cultural-artistică a unei epoci, cu funcţia de comuniune spirituală a umanităţii din toate timpurile.

În prezent, biserica – Paraclis Universitar al Universităţii Bucureşti – are un program duhovnicesc împletit cu activităţi culturale, pentru studenţi, în special, şi pentru tineri, în general. Aceasta nu înseamnă că biserica este în exclusivitate pentru studenţi sau cadre universitare, ci este deschisă nevoilor tuturor creştinilor. (Text: Agerpres, Foto: skytrip.ro, paraclisuluniversitar.ro)