Bucătarii de lux îşi dezvăluie metodele secrete de a fi pe placul clienţilor

bucatar

Unii proprietarii de hoteluri încearcă să facă totul pentru a fi pe placul clienţilor: recent, mai multe hoteluri au decis să îşi invite oaspeţii în bucătăriile propriilor restaurante pentru a le oferi o serie de lecţii scurte, dar intensive, de gătit. Trei hoteluri – din Germania, Elveţia şi Seychelles – ne arată ce presupune acest nou trend turistico-gastronomic.

La Berlin, în elegantul Hotel Adlon din apropierea Porţii Brandenburg, Daniel Lengsfeld, bucătarul-şef al restaurantului Sra Bua, specializat în bucătărie asiatică, îşi iniţiază oaspeţii în secretele unor preparate precum curry, sushi, dim sim (gogoşi umplute cu carne sau legume, originare din China) sau raţa thailandeză.

Timp de patru ore, după-amiaza, Lengsfeld şi oaspeţii amatori de delicii culinare se adună în jurul cuptoarelor din bucătaria restaurantului şi pregătesc împreună preparatele unui meniu care în aceeaşi seară va fi oferit spre degustare participanţilor la lecţiile de gastronomie.

La Park Weggis Hotel, de pe malul Lacului celor Patru Cantoane, amatorii se pot înscrie la cursuri de o zi la Sparks – restaurantul condus de chef Florian Gilges – un local cu 15 puncte Gault Millau. Preparatele la Sparks variază în funcţie de sezon. Dacă tema primăverii este intitulată sugestiv „pădure şi fâneţe„, toamna este sub semnul „rădăcinilor şi al jocului”.

Nu în ultimul rând, preparatele pe bază de peşte şi fructele de mare sunt subiectul unora dintre cursurile oferite de restaurant. După o zi petrecută în bucătărie, seara, cursanţii pot degusta preparatele gătite sub supravegherea chef-ului Gilges.

bucatarie-lux

Un alt hotel care a adoptat acest trend este Maia Resort din Insula Mahe din Seychelles, unde oaspeţii îl pot însoţi pe bucătarul şef în piaţa locală sau culege ingrediente din grădina proprie a hotelului. Urmează apoi pregătirea unor specialităţi, cum ar fi salata cu inimi de palmier, curry cu caracatiţă şi peşte, curry cu liliac, gemul din fructele arborelui Jack sau desertul special al Insulelor Seychelles, Daube de Banane.

Şi aceasta nu e tot: oaspeţii pot învăţa să prepare dulciuri la un curs oferit în comun de grădinar şi de patiserul şef al complexului. În grădinile extinse ale hotelului, turiştii pot pleca în căutarea unor ingrediente ca scorţisoară, mentă, avocado, banane sau piper, iar, ulterior, în bucătărie, specialistul îi va ajuta să prepare propria lor colecţie de dulciuri pe bază de ciocolată. (Text: Agerpres, Foto: luzernerzeitung.ch, cpp-luxury.com)