Bruxelles: Statuile care urinează

statui-Bruxelles-01

Unul dintre simbolurile cele mai reprezentative ale oraşului Bruxelles nu este un pod maiestuos, un turn sau o catedrală, ci o statuie mică a unui băieţel fericit, care face pipi în public.

Dacă aţi fost vreodată în capitala belgiană, sunt şanse să fi văzut Manneken Pis – statuia de bronz a unui băiat făcând pipi în bazinul unei fântâni. Manneken Pis este cea mai faimoasă atracţie a oraşului şi este vizitat de sute de turişti în fiecare zi.

Dar nu mulţi dintre ei ştiu că băieţelul nu este singur – el are o familie, constând dintr-o soră şi un câine, şi toţi par să sufere de aceeaşi problemă de a se uşura în public.

Manneken Pis

statui-Bruxelles-02

Celebra statuie se află la intersecţia a două străzi, aproape de Piaţa Mare. Statuia are doar 60 de centimetri înălţime şi a fost pusă acolo, în 1619, de către sculptorul Hieronimus Duquesnoy.

Unii spun că statuia reprezintă un băiat care a urinat pe un fitil care ardea şi, prin urmare, a reuşit să salveze oraşul de la distrugere. O altă poveste se învârte în jurul unui negustor bogat, care şi-a pierdut fiul său tânăr şi, în cele din urmă, l-a găsit fericit, urinând într-o mică grădină.

statui-Bruxelles-03Manneken Pis îmbrăcat ca (de la stânga la dreapta): Mozart, pilot, Nelson Mandela şi cosmonaut rus

O parte din motivul pentru care oamenii vizitează atât de frecvent această mică figurină este garderoba ei de costume enormă. Statuia este îmbrăcată în costume mici de mai multe ori în fiecare săptămână, în conformitate cu un program publicat, care este afişat pe balustrada din jurul fântânii. Garderoba este formată din mai multe sute de costume diferite, dintre care multe pot fi văzute într-o expoziţie permanentă în interiorul Muzeului Oraşului.

Jeanneke Pis

statui-Bruxelles-043

Jeanneke Pis este sora mai mică a lui Manneken Pis, o statuie cu înălţimea de jumătate de metru, din calcar albastru-gri, a unei fetiţe cu părul prins în cozi scurte, ghemuită pe o fântână pentru a-şi face nevoile astfel încât lumea să vadă.

statui-Bruxelles-05

Este adăugată destul de recentă în oraş, fiind realizată în 1987, motiv pentru care Jeanneke Pis rămâne în mare parte necunoscută călătorilor care nu locuiesc în Bruxelles. Sculptura se află acum în spatele unor gratii de fier, pentru a fi protejată de vandalism.

Zinneke Pis

statui-Bruxelles-06

Al treilea membru al familiei Pis este câinele, Zinneke Pis. Sculptura din bronz poate fi găsită în colţul dintre străzile Rue des Chartreaux şi Rue de Vieux-Marche, unde îşi ridică piciorul şi îşi face nevoile, ca Manneken şi Jeanneke.

statui-Bruxelles-07

Spre deosebire de ceilalţi membri ai familiei sale, Zinneke nu este o fântână funcţională. A fost realizat în 1998.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, telegraph.co.uk)