Brukenthalul are nevoie de o restaurare de 50 milioane euro

Muzeul-Brukenthal

Cel mai vechi muzeu din Europa Centrală şi de Est, Muzeul Naţional Brukenthal, are nevoie urgentă de o restaurare complexă, care a fost deja evaluată în urmă cu şapte ani la 50 de milioane de euro, chiar de echipa de specialişti care a restaurat clădirea Teatrului Scala din Milano (Italia).

„Am avut echipa care a restaurat la Scala, a fost aici, acum vreo şase-şapte ani, şi am discutat cu ei. Pentru ca acest Palat să fie de sus până jos funcţional, sumele sunt între 30 şi 50 de milioane de euro, în funcţie de până unde mergi cu calitatea lucrărilor”, a declarat directorul muzeului, profesorul Sabin Luca.

Acesta a cerut sprijinul autorităţilor în ultimii nouă ani de zile însă spune că totul a fost în zadar. Din cauză că nu s-a intervenit, o bucată de piatră de 40 de kilograme s-a desprins, din fericire nepunând în pericol viaţa vreunui vizitator sau a vreunui angajat.

 „De nouă ani încoace nu reuşim să pornim un program de restaurare a acestei clădiri. Nu reuşim din motive – şi îndrăznesc să o spun – nu financiare, ci birocratice. Nu reuşim să sensibilizăm îndeajuns pe cei care pot să ne ajute, având puterea bugetară, dar şi cea a voinţei la dispoziţie. (…) Acum suntem într-un amplu proces de rezugrăvire (…) dar ce ne facem că s-ar putea să nu mai putem intra în Palat, fiindcă riscul de a cădea componente de piatră în capul celui care intră este mare şi tinde a fi uriaş. Gândiţi-vă că de 240 de ani şi mai bine nu s-a făcut nicio intervenţie majoră, se şi vede acest lucru”, a spus profesorul Sabin Luca.

În urmă cu câţiva ani, braţul unei statui foarte mari, aflate în curtea interioară, a căzut într-o noapte. Pentru a începe restaurarea măcar a elementelor de piatră care cad, conducerea muzeului a plătit încă din 2006, studiile şi planurile de restaurare, din fonduri proprii.

„Problema noastră este să se restaureze părţile care deja au proiect. Noi, în 2006, am plătit din fondurile muzeului proiectul de restaurare al portalului şi al primei curţi, elementele de piatră. Am plătit şi de nouă ani nu se deschide finanţarea pentru restaurare. Acum câţiva ani a căzut braţul uneia dintre statui, greu de 40 de kilograme, noroc că a căzut noaptea. (…) S-au demontat diurne care stăteau pe marginile intrărilor, să nu cadă. Coroana de piatră a dispărut de la intrare, a căzut”, a arătat directorul Brukenthal-ului.

La Palatul Brukenthal este nevoie de lucrări de restaurare de la acoperiş, până în pivniţă. Inclusiv parchetul pe care calcă, anual, sute de mii de vizitatori să admire operele din colecţii trebuie restaurat. Conducerea Muzeului Naţional Brukenthal avertizează că, dacă nu se va interveni măcar unde e urgent, peste doi ani, când muzeul aniversează două secole, o să intrăm în muzeu „cu căşti, pentru că riscăm să primim o piatră în cap.”

Ultimele lucrări importante efectuate la Brukenthal au fost înainte de 2007, anul Capitalei Culturale Europene Sibiu. Aceste fonduri au fost „importante, dar nu suficiente”, spune directorul Sabin Luca.

În opinia directorului muzeului sibian, Brukenthalul „este un proiect unic în Europa, pentru că este o instituţie mixtă ca şi proprietate, proprietatea statului şi a Bisericii Evanghelice”, motiv pentru care are probleme la accesarea fondurilor europene. Conform acestuia, ca să sensibilizeze Ministerul Culturii, Brukenthalul a început o campanie de strângere de semnături, pentru a obţine bani pentru restaurare. Oricine poate semna petiţia, chiar şi on-line, dacă accesează pagina de web şi cea de facebook a muzeului. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal)

Citiţi şi:

SIBIU: Muzeul Naţional Brukenthal