Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este primul din România care va oferi gratuit turiştilor posibilitatea să-l viziteze cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile inteligente, numită i-locate şi botezată de specialiştii în managementul cultural „GPS-ul de artă”, aceasta urmând a fi disponibilă din luna septembrie, a declarat Raluca Teodorescu, reprezentantă a muzeului.
„Muzeul Brukenthal din Sibiu va fi prima instituţie muzeală din România care va permite ghidarea vizitatorilor cu ajutorul unei aplicaţii speciale pentru telefoanele mobile inteligente. Această aplicaţie poartă numele I-locate şi a fost supranumită de unii specialişti în management cultural «GPS-ul de artă». Se doreşte ca aplicaţia să fie disponibilă în regim gratuit din luna septembrie 2015, pentru toată perioada de desfăşurare a proiectului. Aplicaţia va fi creată cu ajutorul unei finanţări în valoare de 4,7 milioane de euro, acordată de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional Brukenthal.
Practic, odată instalată pe telefoanele mobile, aplicaţia îi ajută pe turişti şi să ajungă la Muzeul Brukenthal. Astfel, telefoanele le vor spune exact cum să ajungă la muzeu, care este distanţa exactă până aici şi mai mult, acest „GPS” oferă şi un ghidaj cultural.
„Aplicaţia oferă şi date despre expoziţiile muzeului, despre importanţa camerelor respective, pentru istoria oraşului. Aplicaţia are o dublă funcţie, este şi un „GPS” şi un fel de ghidaj în interiorul muzeului şi în afara lui”, a explicat Raluca Teodorescu.
Aplicaţia se poate descărca gratuit pe telefoanele mobile din 1 septembrie 2015 până în decembrie 2016, de pe site-ul i-locate.eu. „GPS-ul de artă” va fi disponibil în limbile română şi engleză.
Muzeul Naţional Brukenthal este cel dintâi din Europa Centrală şi de Est deschis pentru public încă din anul 1817, un muzeu fenomen care şi-a deschis larg porţile şi astfel publicul a putut să admire în ultimii ani colecţiile pe care le găzduieşte în toată splendoarea lor. La Palatul lui Brukenthal de la Sibiu se vorbesc toate limbile din lume. Anual, sute de mii de oameni din toate colţurile lumii vin la Palat să admire colecţiile fostului guvernator transilvănean, care rămâne, după aproape două secole, la fel de inovator, modern şi european. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)