BRAŞOV: Sanctuarul de urşi de la Zărneşti

Libearty-bear1

Rezervaţia de urşi „Libearty” de la Zărneşti, construită pentru salvarea urşilor ţinuţi în captivitate, este cea mai mare rezervaţie de tip sanctuar din Europa şi a doua din lume, din punct de vedere al numărului de animale.

Înfiinţată în 2005 şi deschisă spre vizitare din 2008, sanctuarul „Libearty” este situat în pădurea de foioase de la intrarea în oraşul Zărneşti, la o distanţă de doi km de DN73 A Râşnov – Zărneşti – Sibiu.

Suprafaţa rezervaţiei este de 69 de ha, teren pus la dispoziţie de primăria Zărneşti, şi găzduieşte în prezent 80 de urşi salvaţi din captivitate, din diverse locuri din ţară. Fondurile necesare pentru construirea sanctuarului, de 1,5 milioane de dolari, au fost obţinute din donaţiile făcute de iubitorii de animale din întreaga lume.

Libearty-bear2

„Până în prezent nimeni nu a mai pus la dispoziţia urşilor un teren atât de mare. Spre deosebire de alte sanctuare, cel de la Zărneşti ajută urşii să se acomodeze în mediul lor natural, care-i ajută cel mai bine să uite de chinurile din captivitate. Pădurea de stejar este mediul natural al ursului şi reuşeşte astfel să treacă de traumele psihice din captivitate. În anul 2005 au fost aduşi primii urşi din Poiana Braşov, care au fost ţinuţi în cuşti pe lângă diverse restaurante din staţiune. Putem spune că, în cei aproape zece ani de la înfiinţarea sanctuarului «Libearty», am rezolvat 90% din situaţia urşilor captivi din România, dar şi a celor ţinuţi în condiţii improprii în grădinile zoologice din ţară. Cei care cred că această rezervaţie este o grădină zoologică îşi schimbă impresia după ce o vizitează şi privesc cu alţi ochi animalele sălbatice şi, în special, urşii, iar pentru iubitorii de animale este o desfătare”, a declarat Liviu Cioineag, managerul sanctuarului.

Fiecare urs adus în rezervaţie are o poveste impresionantă, toţi fiind crescuţi mai mulţi ani în captivitate, cea mai mare parte a vieţii în mizerie, foame şi chin. Condiţiile în rezervaţie sunt dintre cele mai bune, urşii având la dispoziţie chiar şi o piscină. Turiştii care vizitează acest loc unic în România au la dispoziţie un trenuleţ cu 24 de locuri care îi plimbă prin rezervaţie, iar de anul viitor va fi amenajat un nou traseu în partea de sud a sanctuarului, printr-un drum ce se va realiza pe lângă Ţarcul II, dar se va putea ajunge şi la Ţarcul III, şi va face legătura cu viitoarea tabără pentru copii şi cu punctul de observaţie subteran.

Libearty-bear3

De asemenea, pentru amatorii de fotografie există amenajat într-un copac din rezervaţie un punct de observaţie, de unde amatorii de fotografie pot surprinde imagini inedite.

Punctul de observaţie subteran va fi gata cel mai probabil anul viitor şi va avea intrarea prin Ţarcul urşilor, prin intermediul unui tunel unde va exista o porţiune cu geamuri securizate şi unde poate veni ursul care va putea fi văzut foarte de aproape, fără ca omul să intre în contact direct cu animalul.

În 2015 dorim să omologăm o tabără pentru copii. O să fie oarecum unică în România doar pentru faptul că va fi amenajată într-o rezervaţie de urşi. Copiii vor sta într-un cort indian adevărat, confecţionat de o familie de indieni care locuieşte în Canada. În această tabără dorim să facem altfel de educaţie, fără telefon mobil sau tabletă. Mai avem în pregătire un centru de educaţie care asigură legătura cu mediul de afaceri, cu o sală de conferinţe în care se pot organiza diverse întâlniri într-un mediu natural deosebit şi unde chiar şi elevii şi studenţii pot desfăşura lecţii sau diverse teme de cercetare. Tot aici, copiii vor putea învăţa despre animalele sălbatice prin intermediul jocurilor. În viitorii patru-cinci ani vom putea vorbi mai mult despre educaţie în sanctuar şi mai puţin despre turism. Chiar şi vizitele făcute în prezent nu sunt nişte vizite pur şi simplu, pentru că există un ghid permanent, există un documentar despre sanctuar care este prezentat celor care vin să vadă urşii şi multe poveşti şi informaţii despre urs. Aceasta va fi, de fapt, menirea sanctuarului în viitorul apropiat, mai multă educaţie şi mai puţin turism”, a explicat managerul sanctuarului.

Libearty-bear4

În fiecare an, în Rezervaţia de urşi de la Zărneşti vin pentru voluntariat, dar şi pentru a studia comportamentul animalelor, studenţi din SUA, Anglia, Franţa, Australia şi Rusia.

Mai multe organizaţii şi fundaţii din Anglia, Germania şi Franţa sprijină funcţionarea sanctuarului, dar există şi posibilitatea iubitorilor de animale să adopte virtual un urs sau să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit pentru sanctuar.

Cel mai bătrân urs din rezervaţie este o ursoaică de 32 de ani, iar cel mai tânăr, un pui de zece luni, Pluto, salvat împreună cu mama lui de la Grădina zoologică din Reşiţa.

Libearty-bear5
Potrivit lui Liviu Cioineag, mai există urşi în captivitate la Arad, într-o fermă privată, pentru care se încearcă salvarea lor prin intermediul justiţiei, iar în staţiunea Straja este un urs în captivitate, fiind considerat mascota staţiunii, însă proprietarul acestuia nu deţine autorizaţie.

Rezervaţia de urşi „Libearty” din Zărneşti poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 10,00-12,00, iar biletul costă 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Bear.Sanctuary)