Boy George, excentric şi controversat

0
20

Boy-George-01

Cântăreţul britanic Boy George, pe numele său adevărat George Alan O’Dowd, şi-a dobândit celebritatea nu numai prin muzica pe care o interpretează, ci şi prin stilul său excentric, nu de puţine ori controversat.

Boy George s-a născut la 14 iunie 1961, la Eltham, unul dintre districtele aflate la periferia Londrei. Deşi a crescut alături de sora sa şi de cei patru fraţi, susţine că a avut o copilărie singuratică. Pentru a ieşi în evidenţă într-o familie dominată de bărbaţi, şi-a creat propria imagine, de care a ajuns să depindă mai târziu.

„Nu mă deranja să merg pe stradă şi toată lumea să se uite fix la mine. Îmi plăcea asta.„, avea să mărturisească artistul mai târziu, potrivit site-ului biography.com. Lucrurile nu stăteau altfel nici la şcoală, George neputându-se conforma cerinţelor profesorilor, iar în scurt timp a fost exmatriculat, atât din cauza comportamentului bizar, cât şi din cauza hainelor şi machiajelor scandaloase. Aşa că a fost nevoit să accepte orice slujbă i se oferea, pentru a se putea întreţine.

Spre începutul anilor ’80, muzica din Marea Britanie începuse să fie influenţată de curentul neoromantic, ai cărui adepţi, puternic influenţaţi de muzica unor artişti precum David Bowie, se îmbrăcau în ţinute ce caricaturizau moda din perioada romantică. Bărbaţii, în mod deosebit, purtau haine androgine şi se machiau. Stilul acesta l-a atras imediat pe George, care, în scurt timp, a ajuns să dea interviuri în presă, legate strict de aspectul său. A fost, astfel, remarcat de Malcolm McLaren, managerul trupei punk Sex Pistols şi al grupului Bow Wow Wow, care i-a propus să cânte la cea de-a doua trupă.

George a avut un succes imediat şi s-a hotărât să-şi înfiinţeze propriul grup, The Sex Gang Children, la care i s-au alăturat basistul Mikey Craig, toboşarul Jon Moss şi muzicianul Roy Hay, la chitară şi la claviatură. În scurt timp, şi-au schimbat numele în Culture Club, amintind, astfel, de naţionalităţile diferite ale membrilor formaţiei.

Boy-George-02

Succesul a venit imediat. Au semnat contracte cu Virgin Records, pentru Marea Britanie şi cu Epic Records, pentru America, iar albumul de debut a fost ”Kissing To Be Clever” (1982), ce conţinea piesa „Do You Really Want To Hurt Me?”, cu un succes uriaş la public, urcând pe primul loc în topurile muzicale din 16 ţări. Cel de-al doilea album a venit un an mai târziu, în 1983, şi s-a intitulat ”Colour By Numbers”, cuprinzând single-ul „Karma Chameleon”, clasat pe primul loc în mai multe ţări. Spre sfârşitul anului 1985, însă, George se confrunta cu dependenţa de heroină, fapt ce a afectat întreaga trupă, înregistrările pentru următorul album, ”From Luxury To Heartache” (1986), dovedindu-se extrem de anevoioase.

Dacă până atunci, faima lui George se datora pieselor sale de succes, începând cu anul 1986, problemele sale personale erau cele care atrăgeau atenţia asupra lui. În iulie 1986, a fost arestat pentru posesie de canabis, iar câteva zile mai târziu, Michael Rudetski, care cânta la claviatură în trupă, a fost găsit mort în locuinţa artistului. Decesul se datorase unei supradoze de heroină.

La sfârşitul anului 1986, după ce turneul din Statele Unite a fost anulat, trupa Culture Club s-a destrămat. În ciuda problemelor grave pe care i le pricinuia dependenţa de droguri, George a început o carieră solo, lansând, în 1987, albumul ”Sold”. Unul dintre cele mai semnificative succese ale artistului de la începutul anilor ?90 a fost piesa „The Crying Game” (1992), care s-a clasat în top 20 din Statele Unite.

În 1998, trupa Culture Club s-a reunit pentru turneul Big Rewind din America şi, în acelaşi an, şi-a asigurat un loc în topurile britanice, cu piesa „I Just Wanna Be Loved”. În 2006, trupa s-a reunit din nou, dar George a refuzat să se alăture pentru acest turneu. A fost înlocuit, dar după doar o reprezentaţie, proiectul a fost abandonat.

Boy-George-03

La începutul anilor ’90, George s-a afirmat şi ca DJ, bucurându-se de succes atât în Marea Britanie cât şi în SUA. În 2002, i s-au alăturat mai multe celebrităţi pentru premiera muzicalului său, Taboo, în care prezintă povestea vieţii sale şi cum a ajuns o celebritate. Muzicalul cuprinde atât piese create de George special pentru acest proiect, cât şi single-uri ale trupei Culture Club, cum ar fi „Do You Really Want to Hurt Me?” şi „Karma Chameleon.”

Anii ce au urmat au marcat o serie de probleme cu legea şi abia în anul 2013, artistul a reuşit să lanseze un nou album de studio, ”This Is What I Do”, adoptând şi un stil de viaţă mai sobru. Cariera sa uimitoare a inclus la un moment dat chiar şi o casă de discuri, ”More Protein”, o nouă trupă, ”Jesus Loves you” (1989-1992), şi o carte autobiografică, ”Take It Like A Man”. În ianuarie 2016, Boy George l-a înlocuit pe Tom Jones în cadrul emisiunii ”The Voice UK” (Vocea Marii Britanii). (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Boy George & Culture Club, Video: youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.