BOTOŞANI: Eminescu şi Ipoteşti, la kilometrul zero al culturii româneşti

Casa-Eminescu-Ipotesti1

Orice turist care ajunge la Botoşani nu poate rata ocazia de a vizita locurile în care a copilărit marele poet Mihai Eminescu.

La Ipoteşti, Casa Memorială Mihai Eminescu, cu spiritul şi bunurile care au aparţinut marelui poet, dar şi cu minunatele locuri prin care acesta a umblat, aşteaptă să fie descoperită.

Nu poţi trece cu vederea, dacă ajungi acolo, lacul cu nuferi sau bisericuţa familiei Eminovici.

Toate fac parte dintr-un ansamblu gestionat de Memorialul Ipoteşti-Centrul de Studii Mihai Eminescu, o instituţie publică subordonată Consiliului Judeţean, care deţine în complexul său şi pensiunea Floare Albastră, un ansamblu de spaţii de cazare în vile de lemn dotate la standarde moderne.

„Memorialul Ipoteşti este principalul punct de atracţie nu doar pentru Botoşani, ci pentru întreaga Românie. Cred că este un obiectiv care merită să fie prins în toate traseele turistice care includ şi judeţul Botoşani. Eminescu pentru cultură este kilometrul 0, iar pentru România este un simbol care uneşte toţi românii din ţară şi românii din străinătate”, a declarat managerul Memorialului Ipoteşti, Miluţă Jîjîie.

Casa-Eminescu-Ipotesti2

Casa Memorială, dar şi bisericuţa care a aparţinut familiei lui Eminescu, sunt obiective incluse pe lista monumentelor istorice. Casa a fost construită în anul 1850, de familia Eminovici, pe o moşie cumpărată în centrul satului Ipoteşti.

Imobilul a fost locuit de familia Eminovici până în 1884, când tatăl lui Eminescu, căminarul Gheorghe Eminovici, a murit. Ulterior, în 1924, noul proprietar demolează construcţia rămasă în paragină. Zece ani mai târziu, casa este refăcută pe acelaşi loc şi cu aceeaşi arhitectură. În 1940, ea devine primul muzeu memorial dedicat marelui poet.

În salonul casei lui Eminescu se păstrează masa şi cele şase scaune îmbrăcate în piele de Cordoba ale familiei Eminovici, şase linguriţe de argint ale aceleaşi familii, dar şi un ceas care a aparţinut tatălui poetului. Pe hol se află lada de zestre, lucrată manual, a Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu.

Casa-Eminescu-Ipotesti3

În biroul tatălui, se păstrează masa de lucru, lampa, dar şi cufărul în care Gheorghe Eminovici îşi ţinea actele moşiei. Pe masă stau câteva manuscrise ale poetului, în fotocopie. Tot acolo se găseşte şi parafa de medic a fratelui poetului, Şerban, iar într-o vitrină stă medalia pe care Eminescu a primit-o în 1871 cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Putna.

În camera fetelor, se află un dulap din furnir de trandafir, scrinul moldovenesc cu oglindă şi caseta pentru bijuterii care a aparţinut mamei lui Eminescu, dar şi două icoane îmbrăcate în argint. Pe pat, se află o scoarţă lucrată de două mătuşi ale poetului, din partea mamei, care se aflau la Mănăstirea Agafton.

Biserica-Ipotesti

Pe pereţii casei se află şi fotografiile originale ale bunicilor marelui poet, dar şi copii după fotografiile cu membrii familiei acestuia.

Cât priveşte bisericuţa de lemn din Ipoteşti, care datează din anii ’60, aceasta a fost cumpărată cu 250 de galbeni de mama poetului, Raluca Eminovici, de la un anume Murguleţ.

Lăcaşul de cult are dimensiuni mici, dar adăposteşte obiecte valoroase, cum ar fi cristelniţa în care a fost botezat Eminescu (adusă de la Biserica Uspenia), mucarniţa din argint cu care se tăiau lumânările şi o linguriţă de argint cu monograma poetului, cu care, de altfel, a fost împărtăşit. Icoanele şi catapeteasma sunt, de asemenea, originale.

bust-Eminescu

În spatele bisericuţei se află mormintele părinţilor lui Eminescu – Raluca şi Gheorghe Eminovici – şi a doi fraţi ai acestuia – Iorgu şi Nicu.

La patru kilometri de casă şi bisericuţă se află pădurea în mijlocul căreia este lacul care l-a inspirat pe Eminescu în foarte multe poezii de-ale sale, precum „Lacul cu nuferi”. Lacul şi terenul din jur au fost retrocedate la începutul anilor 2000 moştenitorilor fostului proprietar, însă Consiliul Judeţean a obţinut exproprierea, achiziţionându-le cu intenţia de a le include în circuitul turistic.

Mihai Eminescu s-a născut, pe 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti, şi s-a stins din viaţă la 15 iunie 1889, la Bucureşti. (Text: Agerpres, Foto:  eminescuipotesti.ro,ghidulmuzeelor.cimec.ro)