Cine a vizitat ţinutul Neamţului şi nu a mâncat niciodată un borş de hribi ar trebui să se întoarcă aici cel puţin pentru a încerca această delicatesă de post.
Cunoscute pentru valoarea proteică pe care o au, ciupercile au devenit, de-a lungul anilor, o mâncare de bază în bucătăria tradiţională. Iar, dintre toate speciile, hribii sunt de departe cei mai gustoşi, fiind consideraţi carnea de post a zonei.
„Borşul de hribi este cu adevărat o delicatesă a postului. Hribii sunt cele mai consistente şi gustoase ciuperci sălbatice din zona de munte şi se culeg vara, fiind conservaţi prin uscare. Borşul se prepară cu hribi, rădăcinoase, verdeţuri şi borş de putină, iar hribii se folosesc la borş precum carnea. Se fierb cu legumele şi dau gust mâncării în care se adaugă. Ciupercile sunt numite carnea postului sau carne de post”, a povestit muzeograful Florentina Buzenschi de la Muzeul de Etnografie Neamţ.
De asemenea, în mediul rural s-a păstrat obiceiul ca preoţii să fie primiţi în Ajunul Crăciunului cu plachie de hribi conservaţi. (Text: Agerpres, Foto: la-baguette.ro)