Bono (U2), nominalizat de 3 ori la Premiile Nobel şi Oscar

Bono-U2

Solistul rock Bono (Paul David Hewson), liderul trupei U2, s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, şi a crescut în partea de nord a acestui oraş în cartierele Ballymun şi Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul oraşului pentru a începe să studieze în Institutul de învăţământ „St. Patrick”.

În septembrie 1972, părinţii îl înscriu la Institutul ecumenic de învăţământ mediu Mount Temple Comprehensive, primul de acest fel din Dublin. Aproape în toate textele pieselor de început, Bono se referă la mama sa, care a murit în urma unui atac cerebral la vârsta de 40 de ani: „I Will Follow” de pe discul „Boy” (1980) sau „Tomorrow” de pe discul „October” (1981).

De-a lungul carierei a colaborat cu artişti precum: Frank Sinatra, Johnny Cash, Willie Nelson, Luciano Pavarotti, Roy Orbison, Bob Dylan, BB King, Ray Charles, Quincy Jones, Bruce Springsteen, Tony Bennett, Clannad, The Corrs, Wyclef Jean, Paul David Hewson. În 1976, Bono a răspuns unui anunţ publicat de Larry Mullen jr, colegul său de şcoală, care căuta tineri pentru a forma un grup rock.

La fel au răspuns şi David Evans (The Edge), fratele său, Dick Evans, şi Adam Clayton. Cei patru membri rămaşi au format o trupă rock numită Feedback, nume ce curând a fost schimbat cu The Hype, pentru ca mai apoi să se definitiveze în U2. La început, Bono cânta la chitară şi voce şi scria cântecele grupului. După aceea, Bono şi-a asumat rolul de solist, chiar dacă mai cânta la chitară.

Primul album U2 a fost lansat în 1980 – „Boy”, iar albumul „The Joshua Tree” (1987) i-a făcut pe cei de la U2 celebri pe plan internaţional. Alte albume ale trupei sunt „Achtung Baby” (1991), „Zooropa” (1993), „Pop” (1997). În 2000, U2 s-a întors la sound-ul rock, prin albumul „All That You Can’t Leave Behind”. „Beautiful Day” a câştigat două premii Grammy la secţiunile Record of the Year şi Song of Year. „How to Dismantle an Atomic Bomb” (2004) a fost bine primit de fani şi bine vândut. Cele două single-uri – „Vertigo” şi „Sometimes You Can’t Make It On Your Own” au obţinut mai multe premii Grammy.

În martie 2009, trupa a lansat albumul „No Line on the Horizon”, care a ajuns rapid în topurile americane. Au urmat alte piese de succes – „Get On Your Boots” şi „Magnificent.” Pentru a promova albumul, trupa a efectuat numeroase turnee. Din 1999, s-a implicat în acţiuni menite să sprijine demersul de scutire a plăţii datoriei externe a ţărilor din lumea a III-a. În mai 2002, l-a însoţit pe Secretarul Trezoreriei SUA, Paul O’Neill, pe parcursul unui turneu în patru ţări africane.

În acelaşi an, Bono a fondat, împreună cu Bobby Shriver şi alţi membri ai mişcării Jubilee 2000 „Drop the Debt”, organizaţia DATA, al cărei obiectiv este să atragă atenţia asupra datoriilor ce nu pot fi plătite şi care determină menţinerea continentului „negru” la nivel de sărăcie de nedescris şi face incontrolabilă situaţia transmiterii SIDA.

Bono a ajutat şi a colaborat cu organizaţii ca Amnesty International, Free Burma, The Chernobyl Children’s Project, The One Campaign şi Greenpeace, fundaţia RED. De asemenea, s-a implicat şi în concerte mari ca Live Aid din 1985 şi Live 8 din 2005, organizat de Bob Geldof, cerând grupului ţărilor din G-8 un ajutor mai substanţial acordat ţărilor africane. În ianuarie 2005, în timpul desfăşurării Forumului economic mondial de la Davos, a participat la lansarea unui sortiment de produse numite „Product Red”, ale căror venituri erau destinate finanţării programelor de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.

Artistul a primit numeroase recunoaşteri la nivel mondial pentru activitatea sa, printre care nominalizarea consecutivă pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2003, 2005 şi 2006. A fost declarat „Europeanul anului” de publicaţia European Voice, în 2001, Cavaler al Legiunii de Onoare în Franţa, în 2003, a fost desemnat de către publicaţia „Time” drept „omul anului” în 2005, a obţinut medalia Centenario Pablo Neruda din Chile, în 2004, şi, la propunerea primului ministru britanic Tony Blair a fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic (anunţat în 23 decembrie 2006 prin Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la Dublin). El nu poate să poarte titlul de Sir deoarece nu este cetăţean britanic şi nici nu este cetăţean al vreunei ţări membre Commonwealth, însă poate să folosească alături de semnătura sa literele KBE (Knight of the British Empire).

Tony Blair a motivat acordarea acestui titlu prin rolul jucat de Bono în convingerea conducătorilor din G8 asupra necesităţii de a ajuta Africa să se dezvolte. Bono este singura persoană care a fost nominalizată la Oscar, Globul de Aur, Premiile Grammy şi la Premiul Nobel, de trei ori. În iunie 2009, a susţinut la Barcelona, alături de trupă, un recital în memoria regelui muzicii pop Michael Jackson.

Din filmografia sa amintim: „Rattle and Hum” (1988), „The Simpsons” (1998), „Classic Albums” (1999), „The Million Dollar Hotel” (2000), „The Million Dollar Hotel” şi „Sightings of Bono” (2000), „Entourage” (2005), „Across the Universe” (2007), „American Idol” (2008), „From the Sky Down” (2011), „Anton Corbijn Inside Out „, „B.B. King – The Life of Riley”, „The Resurrection of Victor Jara” (2012).

În 2014, Bono declara, despre trupa U2, că acesteia îi este tot mai dificil să rămână un actor important în industria muzicală, întrucât cântecele sale nu mai găsesc rezonanţă în rândul publicului. Solistul afirma, într-un interviu acordat postului BBC Radio 1, că al 13-lea album al trupei U2 va fi promovat prin concerte susţinute în săli mici.

Piesa „Invisible”, de pe acest album, a fost cea de-a doua lansată – în timpul galei Super Bowl 2014 – , după ce prima melodie extrasă de pe materialul discografic, „Ordinary Love”, a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului biografic „Mandela: Long Walk To Freedom” şi a primit o nominalizare la premiile Oscar 2014, la categoria „cel mai bun cântec”. Este căsătorit din august 1982 cu Alison Stewart şi are patru copii. Bono locuieşte în Dalkey, o suburbie a Dublinului, cu familia sa. (Text: Agerpres, Foto: alternativenation.net, Video: youtube.com)