Bocuse d’Or în cifre: 8.000 de metri pătraţi, 125 de kg de carne şi 2.500 de susţinători

Bocuse-d'or3

Bocuse d’Or, competiţie iniţiată în 1987 de către chef Paul Bocuse şi care reuneşte 24 dintre cei mai buni artişti culinari din lume, se va desfăşura pe 27 şi 28 ianuarie, în Lyon (Franţa), şi înseamnă, în cifre, 8.000 de metri pătraţi de spaţiu de concurs, 125 de kilograme de carne la dispoziţia concurenţilor şi 2.500 de locuri rezervate susţinătorilor echipelor concurente, se arată pe site-ul oficial dedicat evenimentului.
Bocuse d’Or 2015 reuneşte chefi din 24 de ţări care au participat, în total, la 60 de selecţii naţionale şi trei selecţii continentale, ce s-au desfăşurat în 2013 şi 2014. Potrivit regulamentului, candidaţii în această competiţie, cunoscută şi ca fiind „Cupa Mondială” a gastronomiei, trebuie să aibă cel puţin 23 de ani.

Fiecare echipă va găti, timp de 5 ore şi 35 de minute, un preparat din carne de pasăre şi un preparat din peşte. Pentru preparatul de pasăre, chefii vor include elemente care ţin de specificul regiunii din care aceştia provin şi vor fi notaţi în acest sens.

Bocuse-d'or4

Pentru preparatul din peşte, chefilor li se cere, la ediţia aceasta a concursului, să includă cel puţin 50% masă vegetală. Toate fructele sau legumele incluse trebuie să provină din piaţa de legume Metro, sponsorul evenimentului. De asemenea, fiecare dintre chefi trebuie să includă în reţeta preparatului de peşte un element vegetal care va fi tras la sorţi, pe loc, dintre ţelină, fenicul, dovleac şi praz.

În total, în spaţiul în care se desfăşoară concursul propriu-zis – în cadrul salonului Sirha -se vor afla 150 de persoane (juriul şi candidaţii). Fiecare echipă este formată din preşedinte, antrenor, commis şi chef. Acestora li se vor alătura, în timpul competiţiei, şi 35 de elevi de la Institutul Paul Bocuse, care vor asigura buna desfăşurare a evenimentului.

Bocuse-d'or5

Cele 24 de echipe vor intra în concurs în două zile, pe 27 şi 28 ianuarie, consecutiv, la interval de 10 minute, fiecare grup ce reprezintă o ţară având un perimetru desemnat. În fiecare zi de Bocuse d’Or, 12 echipe vor crea cele două preparate obligatorii sub privirea membrilor juriului şi în aplauzele celor 2.500 de fani.

În ordinea intrării în concursul Bocuse d’Or 2015, cele 24 de ţări sunt: Chile, Australia, Islanda, Marea Britanie, Franţa, Guatemala, Argentina, Spania, Statele Unite ale Americii, Estonia, Elveţia şi Maroc (Ziua 1) şi Germania, Finlanda, Malaezia, Norvegia, Canada, Japonia, Danemarca, Suedia, Singapore, Ungaria, Olanda şi Coreea de Sud (Ziua 2).

Bocuse-d'or-trofeu

Fiecare dintre ţările participante are un reprezentant în juriul internaţional. Preşedintele de onoare al juriului este americanul Grant Achatz, care conduce două mari restaurante în Chicago, dintre care Alinea, notat cu trei stele Michelin în 2011.

Juriul internaţional îl va avea preşedinte pe Thibaut Ruggeri. În vârstă de 34 de ani şi pasionat de fotografia culinară, Ruggeri este câştigătorul Bocuse d’Or 2013. (Text: Agerpres, Foto: bocusedor.com)