BISTRIŢA-NĂSĂUD: ”Râpa cu păpuşi” de la Domneşti

rapa-cu-papusi-01

”Râpa cu păpuşi”, declarată monument al naturii în anul 2000, este o rezervaţie naturală de tip geologic, reprezentată de diverse depuneri de minerale care au luat forma unor păpuşi ruseşti.

Situată pe teritoriul comunei Mărişelu, satul Domneşti, din judeţul Bistriţa-Năsăud, Rezervaţia naturală ”Râpa cu păpuşi” se întinde pe o suprafaţă de două hectare şi reprezintă un perete aproape vertical (afloriment), format din concreţiuni grezoase de vârstă sarmaţiană.

Acestea sunt formate din nisipuri compacte, straturi de argile arnoase, gresii, marne şi gresii concrecţionare, cimentate cu carbonat de calciu, luând diferite mărimi şi forme, de la sferice şi eliptice, până la turtite sau neregulate asemănate cu păpuşi ruseşti, dar şi cu capete de animale, sau ciuperci.

Concreţiunile ies în evidenţă din peretele de pământ şi nisip, iar din cauza eroziunii solului, multe dintre acestea se desprind şi se rostogolesc la baza peretelui lung de circa 50 m şi înalt de circa 20 m. Grosimea succesiunii acestor forme enigmatice depăşeşte 50 m.

Solul de la „Râpa cu păpuşi” are culoare cenuşiu-gălbuie, iar pietrele, sau păpuşile, în număr de 46, sunt răspândite pe mici creste care duc spre partea superioara a dealului. Câteva dintre păpuşile căzute şi-au găsit locul în spaţii publice din Bistriţa, iar altele au fost sustrase de persoane din localităţi apropiate, unele dintre ele fiind recuperate şi reaşezate la baza acesteia. Printre cele mai expresive formaţiuni se numără „Soldatul” şi „Femeia de piatră”, care sunt păstrate la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

rapa-cu-papusi-02

Rezervaţia a fost descoperită de cercetătorul Ioan Chintăuan, cel care a dat şi denumirea zonei unde se află aceste curiozităţi ale naturii. Zona are o deosebită valoare ştiinţifică întrucât contribuie la descifrarea condiţiilor în care au fost depuse sedimentele, evoluţia fenomenelor de singeneză, diageneză şi epigeneză. Locuri cu astfel de pietre, au mai fost descoperite în ţara noastră, însă aceasta are un caracter special datorită concentrării tuturor acestor formaţiuni într-o singură arie, pe malul drept al râului Şieu.

”Râpa cu păpuşi”, declarată arie protejată de interes naţional, rămâne un important obiectiv turistic din Transilvania. Accesul spre această zonă se face prin Bistriţa, pe DN 17, spre satul Domneşti. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org, Video: youtube.com/ConsiliulJudeteanBN)