Bike&Like – a treia ediţie a turului ciclist al bisericilor fortificate

Bike&Like

A treia ediţie a turului ciclist al bisericilor fortificate Bike&Like, în Ţara Bârsei, care face parte din proiectul „Descoperă Sufletul Transilvaniei”, va avea loc în perioada 24-26 iunie şi are ca scop promovarea bisericilor fortificate din zona Transilvaniei, dar şi a comunităţilor şi a tradiţiilor acestei zone.

Organizatori generali sunt Biserica Evanghelică din România şi Asociaţia Nostress, în parteneriat cu Bisericile fortificate din Codlea, Cristian, Hălchiu şi Vulcan.

Aproape 200 de biserici fortificate din Transilvania sunt un patrimoniu aproape unic în Europa. Este important să privim aceste biserici în ansamblu şi să trecem puţin din izolarea locală spre acest ansamblu care înseamnă Transilvania, cu multitudinea de atracţii pe care le are. De aceea, Biserica Evanghelică a lansat în anul 2013 proiectul „Descoperă Sufletul Transilvaniei” pentru că noi credem că putem contribui la formarea unei imagini interesante, pozitive, de multiculturalitate, toleranţă, în acest spaţiu. Cred că acest lucru ne trebuie foarte mult acum. Bike&Like a început acum trei ani şi, aşa cum se întâmplă în Transilvania, lucrurile se realizează pas cu pas şi treptat observăm că se dezvoltă de la un an la altul. Am început la Sibiu, am continuat la Mediaş, acum în Ţara Bârsei, iar la anul în Ţara Făgăraşului”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Carmen Shuster, coordonatorul proiectului „Descoperă Sufletul Transilvaniei”.

Turul ciclist al bisericilor fortificate combină etapele sportive cu cele culturale. Etapele sportive, organizate de Asociaţia Nostress, respectă standardele unei competiţii, iar cele culturale, organizate de proiectul „Descoperă Sufletul Transilvaniei”, includ ghidaje prin bisericile fortificate, gastronomie şi prezentarea elementelor culturale ale saşilor din Transilvania.

„Ne-am gândit să unim partea sportivă cu partea culturală, scopul nostru fiind acela de a arăta locuri din România care sunt mai puţin expuse publicului larg. De aceea ne-am gândit la Codlea, Cristian, Hălchiu, Vulcan, localităţi care au potenţial turistic în special prin aceste biserici fortificate, dar şi prin comunităţile de aici. Sunt lucruri foarte interesante pe care cei care vor participa la a treia ediţie a Bike&Like le vor vedea alături de gastronomie, evenimente culturale şi multă, multă relaxare„, a subliniat Mihai Preda, de la Asociaţia Nostress.

Sâmbătă 25 iunie, la ora 9.30, este plecarea din Codlea, spre Ghimbav, unde se vizitează biserica fortificată, apoi drumul continuă spre Cristian, unde la biserica fortificată va avea loc un concert de orgă. Se pleacă apoi spre localitatea Vulcan, unde se vizitează biserica fortificată, urmată de o prezentare gastronomică despre felul în care se produc Baumstriezel (colacii săseşti).

Ultima etapă a zilei este cursa offroad de 22 de km prin pădurile şi dealurile Codlei. Seara se încheie la Codlea cu o serbare în zona pietonală a oraşului, cu dansuri săseşti, concert de jazz „Petra Acker and friends”, şi degustări de bucate tradiţionale săseşti.

Ultima zi a turului ciclist este duminică, 26 iunie, iar plecarea are loc tot din Codlea, la ora 9.30, spre biserica fortificată din Hălchiu, cu cel mai mare altar poliptic medieval din România, apoi întoarcerea la Codlea cu etapa de offroad, pe la lacurile din zona localităţii Dumbrăviţa. Seara, la Codlea, va avea loc festivitatea de premiere a celui mai bun ciclist al turului 2016. Se acordă premii generale şi pe segmente de vârstă, în valoare totală de 10.000 de lei.

Pentru înscrierea la turul ciclist al bisericilor fortificate din Ţara Bârsei taxa este de 150 de lei.

Biserica Evanghelică din România a lansat în anul 2013 proiectul „Descoperă Sufletul Transilvaniei”, pentru a se implica activ în dezvoltarea turismului cultural ca factor de păstrare a patrimoniului. Proiectul colaborează cu parohiile evanghelice, cu ONG-uri şi operatori turistici pe acest segment. Se poate observa o creştere substanţială a numărului de vizitatori, de la aproape 350.000 în 2013, la 530.000 în 2015, susţin reprezentanţii proiectului. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Bike&Like)