Big Ben va intra în reparaţii

Big-Ben

Celebrul ceas Big Ben din Londra, amplasat pe turnul din apropierea Palatului Westminster şi ale cărui bătăi fac deliciul a milioane de turişti, va rămâne tăcut la începutul lui 2017 pentru a fi supus unor reparaţii, a anunţat marţi parlamentul britanic, informează AFP şi EFE.

Orologiul — care figurează pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial — nu va mai marca ora exactă ”timp de mai multe luni”, iar bătăile lui se vor putea auzi doar ”la evenimente importante”, a precizat un purtător de cuvânt al legislativului.

Lucrările de reparaţii vor costa aproximativ 29 de milioane de lire (37,5 milioane de euro), vor dura trei ani şi vor cuprinde inclusiv renovarea mecanismului ceasului, care cântăreşte 13,7 tone, şi o modificare a culorilor acestuia, astfel încât să se revină la modelul original, de la jumătatea secolului al XIX-lea. Totodată, trebuie remediate unele probleme apărute la turnul ceasului, care are 96 de metri înălţime şi a fost inaugurat în 1856.

Planul prevede şi instalarea unui ascensor care să fluidizeze accesul vizitatorilor în turn, care în prezent se face doar prin intermediul a 334 de trepte. Actualul sistem de iluminare al orologiului va fi înlocuit cu becuri cu consum redus de energie.

”Acest proiect ne va permite să acordăm unuia dintre cele mai cunoscute monumente din Regatul Unit îngrijirile de care are nevoie urgentă şi pe care le merită”, a declarat Steve Jaggs, cel care deţine funcţia de paznic al orologiului Big Ben. (Text: Agerpres , Foto: aboutbritain.com)