O distilerie engleză produce de puţin timp un gin pe bază de furnici roşii, care dau băuturii un uşor gust de citrice.
În fiecare sticlă de gin fabricată de distileria din Cambridge se găsesc 62 de furnici, nici mai mult nici mai puţin. Furnicile roşii trăiesc în general în pădurile din emisfera nordică, în colonii mari.
Pentru a se apăra de invadatori, abdomenul lor produce acid formic, pe care îl pot pulveriza. Acidul nu serveşte doar la îndepărtarea duşmanilor, ci este şi un compus extrem de reactiv în alcool. În contact cu ginul, el creează aşadar un ansamblu de mirosuri şi savori.
„Este un gust subtil, aproape ca cel al citricelor. Se potriveşte bine cu aromele de plante şi cu savoarea fructelor de ienupăr. Este incredibil că o creatură atât de mică poate conţine atâtea gusturi”, afirmă Jonas Astrup Pedersen de la Nordic Food Lab din Munchies (Danemarca).
Firma daneză a colaborat cu distileria din Cambridge la producerea băuturii botezate „Anty Gin”. Înainte de introducerea în băutură, furnicile roşii sunt scufundate în etanol, fiind apoi amestecate cu ingredientele tradiţionale ale ginului.
Preţul unei sticle este însă destul de piperat: curioşii ar trebui să plătească 200 de lire sterline (circa 280 de euro) pe o sticlă. (Text: Agerpres, Foto: adweek.com)