Barba îi face pe bărbaţi mai seducători

barbat-barba

Bărbaţii care poartă barbă sunt consideraţi mai atrăgători, mai sănătoşi şi mai virili decât cei care au obrazul proaspăt bărbierit, scrie cotidianul spaniol ABC, prezentând concluziile mai multor studii ştiinţifice.

„O barbă lăsată să crească 10 zile îi face pe bărbaţi mai atrăgători în ochii femeilor”, susţin cercetătorii britanici Barnaby Dixon şi Robert Brooks, autorii unui experiment efectuat la Universitatea de Sud din Wales, apărut în revista „Evolution & Human Behavior”. La o concluzie asemănătoare au ajuns şi psihologi de la Universitatea din Northumbria, din Marea Britanie. „Bărbaţii bărbieriţi au mai puţine atribute ale masculinităţii şi par mai docili”, susţin ei, într-un articol apărut în „Personality and Individual Differences”.

Purtatul bărbii este şi o manieră de a dovedi o bună stare de sănătate, au constatat doi biologi, William Hamilton şi Marlene Zuk, specialişti în evoluţia speciilor. Studiul lor, publicat în prestigioasa revistă „Science”, susţine că în părul de pe obraz se pot dezvolta paraziţi, care duc la infecţii, iar purtatul bărbii este o metodă de a sfrunta aceste pericole, ceea ce, în ultimă instanţă, scoate în evidenţă un sistem imunitar puternic.

Unele studii au arătat că barba este percepută deseori ca indiciu al unei poziţii sociale mai bune şi impune respect. Aceasta este şi opinia psihologilor Barnaby Dixson şi Paul Vasey, care au analizat reacţiile unui grup de bărbaţi din diferite ţări ale lumii cărora li s-au prezentat spre comparare imaginile unor bărbaţi cu şi fără barbă. Aceştia erau apreciaţi ca fiind mai puternici în fotografiile în care purtau barbă.

Nu în ultimul rând, barba este o modalitate de a ascunde unele imperfecţiuni ale pielii, cum ar fi acneea, sau chiar de a modifica un oval nu foarte estetic al feţei.(Text: Agerpres, Foto: gq.ro)