Badab-e Surt: Terasele de travertin născute din izvoare termale

Badab-e Surt1

Badab-e Surt este o minune naturală situată în provincia Mazandaran din nordul Iranului, la 95 km sud de orasul Sari.

Acolo există o serie de terase, în trepte, din travertin, o rocă sedimentară format de-a lungul miilor de ani prin depunerea de minerale carbonatice conţinute de apa care curge din izvoare minerale termale.

Badab-e Surt2

Terasele de la Badab-e Surt au la origine două izvoare minerale termale distincte, cu diferite caracteristici naturale, situate la 1.840 de metri deasupra nivelului mării. Primul izvor conţine apă foarte sărată, care se adună într-o piscină naturală mică.

Badab-e Surt3

Se consideră că apa acestui izvor are proprietăţi medicinale, mai ales ca remediu pentru reumatism şi unele tipuri de afecţiuni şi boli de piele. Cel de-al doilea izvor are un gust acru şi are o culoare predominant portocalie.

Badab-e Surt4

Terase în trepte de travertin există în mai multe locuri de pe pământ, cum ar fi Mammoth Hot Springs în Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii, Terasele de Apă şi Huanglong, ambele din China, sau cele mai faimoase dintre toate – Pamukkale din Turcia.

Badab-e Surt5

Însă, spre deosebire de terasele generate de izvoare fierbinţi menţionate anterior, care sunt în mare parte colorate în nuanţe de alb şi albastru, terasele de travertin de la Badab-e Surt sunt colorate în portocaliu luminos şi roşu.

Acest lucru se datorează prezenţei unor cantităţi mari de sedimente de oxid de fier. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:  flickr.com)