Autobuz gigantic pe deasupra circulaţiei rutiere

0
23

autobuz-gigant

O firmă chineză a prezentat un proiect de autobuz care ar putea rula deasupra circulaţiei rutiere. El va permite trecerea peste ambuteiajele atât de dese în oraşele chineze, informează joi 20minutes.ch.

Circulaţia jumătate aeriană jumătate rutieră cu până la 60 de kilometri pe oră este propunerea firmei chineze Transit Explore Bus, prezentată la ediţia a 19-a a International High-Tech Expo de la Beijing. Compania a anunţat proiectul unui vehicul electric apt să treacă peste traficul de pe două căi de circulaţie şi care ar putea transporta până la 1.400 de pasageri.

Autobuzul asemănător cu un catamaran (cu două corpuri laterale rulând pe pământ şi un corp central, autobuzul propriu-zis) va fi alimentat electric.

Potrivit inginerului şef al proiectului, Song Youzhou, sistemul inovator ar permite rezolvarea parţială a problemei densităţii traficului, extrem de frecventă în China, fiindcă autobuzul nu ar ocupa niciun loc pe drum. Mai ieftin decât construirea unui metrou, vehiculul ar permite şi economisirea a până la 800 de tone de benzină pe an şi a aproape 2.500 de tone de emisii de gaz carbonic, câştig salutar într-o ţară care înregistrează tot mai multe vârfuri de poluare, mai ales la Beijing.

Firma a anunţat că în prezent construieşte un prototip în mărime naturală care ar putea fi testat din vară în oraşul Changzhou.

Primul proiect al inginerului Song Youzhou datează din 2010, dar nu a fost cel dintâi. O idee similară a fost lansată în 1969 de doi arhitecţi americani. Bos-Wash Landliner urma să asigure legătura între Boston şi Washington, trecând prin New York, chiar prin mijlocul Central Park, încheie 20minutes.ch. (Text: Agerpres, Foto: captura youtube Video: facebook.com/ Autoblog, youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.