Auckland, oraşul vulcanilor

Auckland-01Muntele Wellington, un vârf vulcanic înalt de 135 de metri, situat la 10 km sud-est de centrul oraşului

Auckland, cel mai mare şi cel mai populat oraş din Noua Zeelandă, este risipit pe un câmp vulcanic ce conţine nu mai puţin de 50 de vulcani. Aceşti vulcani au produs aproximativ 90 de erupţii în ultimii 90.000 ani şi nu se ştie când va avea loc erupţia următoare.

Auckland-02Insula Rangitoto este punctul de reper cel mai emblematic pentru Auckland, cu conul ei simetric distinctiv

Oraşul este, la propriu, un punct fierbinte, alimentat de o fâşie de lavă fierbinte ce se ridica din magmă, de la sute de kilometri de sub suprafaţa Pământului. La fiecare câteva sute de mii de ani, un lot de magmă forţează drumul printr-o porţiune mai slabă a scoarţei terestre chiar sub Auckland şi produce un con, un crater sau o lagună.

Ultima dată acest lucru s-a petrecut în urmă cu aproximativ 600 de ani, când a luat naştere Insula Rangitoto, de 6 kilometri pătraţi, şi au fost distruse aşezările locuite de populaţia maori de pe insula vecină Motutapu.

Auckland-03Muntele Eden, cu înălţimea de 196 metri, este cel mai înalt vulcan de pe istmul Auckland, cu trei conuri suprapuse, unul având un crater conic profund. Urmele de terasarea şi puţurile aşezărilor populaţiei waiohua sunt încă vizibile, iar vârful acestuia este un punct turistic de belvedere

Auckland este singurul oraş din lume construit pe un teren vulcanic bazaltic, ce este încă activ. Şi nu este un oraş mic – Auckland are 1,4 milioane de locuitori sau aproape o treime din întreaga populaţie a ţării. În cazul în care ar avea loc o erupţie, care, mai mult ca sigur, se va produce odată şi odată, şi dacă oraşul va mai fi încă tot acolo, pe acelaşi amplasament, prejudiciul pentru Auckland va fi de nedescris.

Auckland-04

Din fericire, vulcanii de la Auckland sunt mici în comparaţie cu cei mai mulţi dintre vulcanii din lume. Volumul cumulat al tuturor materialelor care au erupt din cei 50 de vulcani de la Auckland egalează cu aproximaţie volumul unei erupţii medii, cum ar fi erupţia din 1980 a Muntelui St. Helens, din Washington, Statele Unite ale Americii.

Auckland-05Dealul Arborelui Singuratic este unul dintre cei mai mari şi mai importanţi vulcani din Auckland din punct de vedere cultural. Cel mai înalt punct este ocupat de un arbore de pin solitar, de un monument şi de mormântul lui Sir John Logan Campbell, părintele fondator al oraşului Auckland

Cei mai mulţi dintre vulcanii din Auckland sunt conuri mici, cu înălţimea mai mică de 150 de metri. Acestea s-au format în timpul unor erupţii care au durat doar câteva luni sau, eventual, câţiva ani.

Tipul de activitate vulcanică ce a creat domeniul vulcanic Auckland este considerat ca fiind monogenetic, ceea ce înseamnă că, de fiecare dată când a existat o erupţie, aceasta s-a produs într-un loc nou, fără ca vreunul dintre vulcanii existenţi deja să redevină activ.

Auckland-06

Din acest motiv, este imposibil de prezis unde va lovi viitoarea erupţie. Mai mult, magma bazaltică se ridică prin crustă foarte repede (cu aproximativ 5 kilometri pe oră), lasând puţin timp pentru avertizare şi evacuare.

Vulcanii Auckland sunt situaţi toţi pe o rază de aproximativ 20 km de centrul oraşului. Aceştia punctează întreaga regiune cu dealuri mici. Unele dintre cratere s-au umplut cu apă şi, astfel, s-au format lacuri şi bazine.

Auckland-07Lacul Pupuke, un lac de apă dulce în formă de inimă, care ocupă un crater vulcanic de explozie, pe malul nordic al oraşului Auckland

Multe dintre conurile vulcanice au fost locuri în care trăiau populaţii maori şi au încă vizibile urme de terasare. Un număr mare dintre acestea au fost nivelate de cariere, altele au devenit parcuri publice. Din 1915, conurile sunt protejate prin lege.
(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: GNS Science, en.wikipedia.org, commons.wikimedia.org, flickr.com, wired.com)