Asuncion – „Mama oraşelor”

Asuncion-01

Cu o suprafaţă de 406.752 kmp şi o populaţie de 6.703.860 locuitori (iulie 2014) Republica Paraguay sărbătoreşte la 15 mai Ziua Naţională. Locuit în epoca precolumbiană de triburi amerindiene vorbitoare de limbi tupi-guarani, teritoriul actualului Paraguay este descoperit în 1525 de spaniolul Alejo Garcia; colonizarea spaniolă are ca punct de plecare întemeierea, în 1537, a oraşului Asuncion.

În secolele următoare, teritoriul Paraguayului aparţine viceregatelor Peru (1617) şi Rio de la Plata (1776). La 15 mai 1811, Paraguay îşi proclamă independenţa, pe care şi-o apără, între 1811 şi 1813, în faţa încercărilor Argentinei de a subordona noul său vecin de la Nord.

Oraşul Asunción a fost fondat la 15 august 1537, de către căpitanul spaniol Juan de Salazar y Espinoza. Tot spaniolii i-au dat numele de „Madre de Ciudades” (Mama oraşelor), devenind pentru o bună perioadă de timp, un oraş important pentru administraţia colonială spaniolă. Asunción are, în prezent, o populaţie de 2.307.000 locuitori.

Construită după sistemul colonial spaniol, cu câteva parcuri şi piaţete, capitala Asunción dispune de mai multe atracţii turistice, precum clădirile istorice, biserici, catedrale, muzee, dar şi piaţa pitorească din centrul oraşului, unde sunt organizate târguri în care vizitatorul are posibilitatea de a explora produsele locale.

El Museo del Cabildo

Un exemplu de arhitectură colonială veche este Casa Viola, construită de guvernul spaniol pentru a marca aniversarea a 500 de ani de la descoperirea Americii. Casa Viola împreună cu alte opt case fac parte din proiectul Manzana de la Rivera dedicat recondiţionării acestor construcţii.

Dintre muzeele ce pot fi vizitate în Asuncion, merită menţionate Muzeul Aviaţiei, Muzeul Gării Centrale Ferrocarril, Muzeul Tezaurului de la Catedrala Metropolitană, construită în 1687 şi care se remarcă prin altarul aurit şi arta religioasă, Muzeul de Istorie Naturală şi Indigenă, Plante şi Zoologie şi Grădina Botanică, Muzeul etnografic „Dr. Andrés Barbero”, Muzeul Filatelic, Institutul de Istorie şi Muzeul Militar al Ministerului Apărării, Muzeul Casei Independenţei, locul unde revoluţionarii s-au întâlnit în secret pentru a planifica lupta lor, Muzeul Poliţiei, Muzeul Numismaticii şi Bijuteriilor ş.a.

Asuncion-03

 În cadrul Muzeului de Artă sunt expuse picturi şi sculpturi realizate atât de artişti naţionali, cât şi din alte ţări din America de Sud. Acestora li se adaugă mai multe documente istorice. Parcul „Carlos Antonio Lopez” oferă o panoramă extraordinară asupra oraşului Asuncion, iar Grădina Botanică şi Zoologică din Asuncion, creată în 1914 de dr. Carlos Fiebreig, reprezintă un important patrimoniu ştiinţific al acestei ţări.(Text: Agerpres, Foto:theculturetrip.com, hostelblog.hostelrocket.com, panoramio.com, Video: youtube.com)