Astronomii prevăd o explozie care „va schimba cerul”

 width=

O echipă de astronomi sub conducerea lui Larry Molnar, de la Calvin College (Michigan, SUA), consideră că după numai cinci ani, în 2022, se va produce o explozie care va fi perfect vizibilă de pe Pământ, chiar şi fără telescop.

„Ne aflăm în faţa uneia dintre rarele ocazii în care putem prevedea o explozie. Va fi ceva ce nu s-a mai văzut”, explică Molnar, potrivit cotidianului spaniol ABC.

Este vorba despre un sistem binar, două stele care orbitează una în jurul celeilalte şi care, potrivit calculelor, se vor contopi în una singură în anul 2022, producând o explozie catastrofală.

În acel moment, steaua rezultată va fi, pentru o vreme, cel mai strălucitor obiect de pe bolta cerească. Steaua va fi vizibilă ca parte din constelaţia Lebăda şi va adăuga un nou punct strălucitor stelelor care formează Crucea Nordului.

Molnar a început să studieze steaua KIC 9832227 la sfârşitul anului 2013, după participarea la o conferinţă în care astronomul Karen Kinemuchi a prezentat un studiu despre strălucirea variabilă a acestei stele fără a stabili dacă era vorba despre o stea „pulsantă” sau despre un sistem binar. A considerat această problemă ca o provocare personală şi a decis să studieze obiectul în profunzime.

Larry Molnar a descoperit că, în realitate, era vorba despre un sistem binar „de contact”, în care cele două stele ale sistemului împart o atmosferă comună, ca două arahide aflate în aceeaşi coajă.

Pornind de aici, Molnar a explicat modul în care Daniel Van Noord, student la Calvin College, „a reuşit să determine o perioadă orbitală foarte exactă cu datele satelitului Kepler şi a descoperit cu surprindere că acea perioadă era uşor inferioară celei pe care o arătau primele date ale satelitului”.

Acest rezultat i-a amintit astronomului de un studiu publicat de colegul său Romuald Tylenda, care arăta cum altă stea (V1309) se comporta chiar înainte de a exploda în mod neaşteptat în 2008, producând o novă roşie, unul dintre tipurile cunoscute de explozie stelară.

Înregistrările anterioare acestei explozii arătau o binară de contact, cu o perioadă orbitală din ce în ce mai scurtă şi cu viteze tot mai mari. Pentru Molnar, acest model de schimbări orbitale i-a permis să interpreteze noile date ale stelei pe care o studia.

Molnar a observat că perioada orbitală a stelei KIC 9832227 continua să se schimbe în 2013 şi 2014, iar în 2015 a prezentat rezultatele sale Societăţii Astronomice Americane, subliniind că era foarte probabil ca KIC 9832227 să urmeze aceiaşi paşi ca V1309. Molnar a petrecut luni întregi încercând să înlăture alte motive ale schimbărilor detectate.

„Pe scurt, în acel moment ne-am gândit că ipoteza noastră privind fuzionarea celor două stele trebuia să fie abordată într-un mod foarte serios şi că ar trebui să folosim anii următori pentru a studia evenimentul în profunzime pentru ca, în momentul producerii exploziei, să cunoaştem cu exactitate toţi paşii care au condus la ea”, explică omul de ştiinţă.

De aceea, Molnar şi colegii săi vor continua să monitorizeze KIC 9832227. Dacă previziunile lor sunt corecte, pentru prima dată un grup de astronomi va reuşi să capteze momentul în care cei doi membri ai unui sistem binar de stele fuzionează, reuşind şi să studieze amănunţit ce se întâmplă în anii care preced explozia. Dacă Molnar are dreptate, spectacolul cosmic este asigurat pentru anul 2022. (Text: Agerpres, Foto: lunarplanner.com , Video: youtube.com)