Astăzi e ziua Nadiei Comăneci

nadia-comaneci-05

Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică, s-a născut la 12 noiembrie 1961 în Oneşti, judeţul Bacău, ca fiică a lui Gheorghe şi a Ștefaniei-Alexandrina Comăneci.

A început gimnastica la şase ani, cu antrenorii Martha şi Bela Karoly, care ulterior au emigrat în Statele Unite. A concurat pentru prima dată la nivel naţional în România, în 1970, ca membră a echipei oraşului său.

În palmaresul Nadiei Comăneci strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale şi nouă de aur la Europene. Este considerată de specialişti una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut, şi una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii.

nadia-comaneci-02

În 1975, participă la Turneul Campioanelor de la Londra unde, pe podiumul de la Empire Pool, cucereşte trofeul competiţiei. La 13 ani a obţinut titlul de campioană europeană la Skien (Norvegia), cucerind trei medalii de aur şi una de argint, devenind astfel cea mai tânără campioană continentală din istorie la individual compus.

A fost supranumită „Zâna de la Montreal”, după ce, în 1976, a obţinut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de şapte ori).

În România, succesul ei i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Campioană europeană absolută la Praga (1977) şi Copenhaga (1979). Campioană mondială la bârnă la Strasbourg (1978) şi cu echipa la Forth Worth, SUA (1979). La Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) a cucerit două titluri, la bârnă şi sol, şi două medalii de argint, la individual compus şi cu echipa.

S-a retras din activitatea competiţională în 1984, când a fost premiată cu Ordinul Olimpic „Colanul de argint”.

În noiembrie 1989, a plecat din România clandestin, potrivit Enciclopediei Universale Britannica, şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. În prezent locuieşte în Norman, Oklahoma, Statele Unite. La 26 aprilie 1996, s-a căsătorit cu gimnastul american Bart Conner, iar pe 3 iunie 2006 Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naştere unui băiat, Dylan Paul.

În 1999, Nadia Comăneci devenea primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internaţional al Voluntariatului. Ea şi soţul său sunt proprietarii academiei „Bart Conner Gymnastics Academy”, precum şi editori ai unei reviste de gimnastică internaţională.

nadia-comaneci-04

S-a implicat în acte de caritate, atât în ţară (a creat o clinică de caritate în Bucureşti, pentru ajutorarea copiilor orfani), cât şi în străinătate. Fundaţia „Nadia Comăneci” a relansat, în 2009, păpuşa Nadia, cu sprijinul fabricii româneşti Arădeanca, parte a programului social „10 pentru gimnastică”, la 33 de ani de la apariţia primei versiuni. În cadrul celei de-a VI-a ediţii a Galei femeilor de succes, Nadia Comăneci a fost desemnată Femeia anului 2009 la categoria campanii umanitare de succes, pentru clinica care îi poartă numele.

În 2009, a participat alături de Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi, la campania de promovare a destinaţiei turistice România, sub sloganul „Land of Choice”.

nadia-comaneci-03Alaturi de echipa Special Olympics Romania

Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics International, preşedinte onorific al Federaţiei Române de Gimnastică (din 1996), preşedinte onorific al Comitetului Olimpic Român (martie 2002), Ambasadorul Sporturilor Româneşti, vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. Din 2003 este consul onorific al României în Statele Unite ale Americii.

 

În cadrul unei ceremonii desfăşurate la Washington (SUA), a fost recompensată cu premiul „Flo Hyman” (1998) pentru merite deosebite în sport, iar în 1999, la Viena, a fost declarată „Sportiva secolului XX”.

În ianuarie 2007, cotidianul spaniol „El Mundo Deportivo” a desemnat-o, de asemenea, sportiva secolului XX, în urma unui sondaj făcut în rândul a 60.000 de iubitori ai acestui sport. World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat în 2007, recordul reuşit de Nadia Comăneci, la Jocurile Olimpice de la Montreal, adică şapte note 10 la o singură ediţie a JO.

nadia-comaneci-01

În anul 2000, gimnasta primeşte Ordinul Naţional „Steaua României”, iar în 2009 Patriarhul Daniel i-a acordat Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte: „Scrisori către o tânără gimnastă”. În septembrie 2006, la aniversarea a 100 de ani de existenţă a Federaţiei Române de Gimnastică, s-a instituit Trofeul „Nadia Comăneci”.

În aprilie 2013, cu prilejul aniversării a 40 de ani de activitate a Clubului Sportiv Municipal Oneşti, Fundaţia „Nadia Comăneci” a organizat împreună cu Clubul Sportiv Municipal Oneşti, prima ediţie a Cupei „Nadia Comăneci” la gimnastică artistică. Este, de asemenea, preşedinte de onoare al Clubului Sportiv Municipal Oneşti.

Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame, în 1993. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Nadia Comaneci , Video: youtube.com)