Astana a devenit capitala Kazahstanului în anul 1997

Astana-01

Republica Kazahstan, cu o suprafaţă de 2.724.900 km pătraţi şi o populaţie de 16,86 milioane de locuitori (estimare 2015), sărbătoreşte ziua naţională la 16 decembrie, care marchează Ziua Independenţei.

Este situată în Eurasia, în partea de nord-vest a Asiei Centrale şi de sud-est a Europei Răsăritene. Zona a fost cucerită de Rusia în secolul al XVIII-lea. După Revoluţia rusă din 1917, teritoriul Kazahstanului a fost reorganizat de mai multe ori până în anul 1936 când a devenit Republica Sovietică Socialistă Kazahă în cadrul URSS.

În contextul destrămării URSS, la 16 decembrie 1991 Kazahstanul şi-a declarat independenţa, potrivit mae.ro. Țara are o structură etnică şi culturală diversă, în parte datorită deportării în masă a multor grupuri etnice în Kazahstan, în timpul lui Stalin, programului de cultivare a stepei din nordul Kazahstanului, precum şi unor proiecte majore din timpul regimului sovietic – cosmodromul Baikonur şi poligonul Semipalatinsk.

Republica Kazahstan reprezintă locul în care vechiul întâlneşte noul şi unde semnele civilizaţiei occidentale se îmbină armonios cu vechile tradiţii. Vizitatorii sunt încântaţi atât de cultura kazahă, cât şi de frumuseţea naturală a regiunii. Kazahstan a devenit faimoasă pentru numeroasele monumente medievale, mausoleuri şi ansambluri arhitectonice.

Astana este capitala ţării şi are o populaţie de 835.000 de locuitori. Principalele oraşe sunt: Almaty (fosta capitală), Karaganda, Cimkent, Semipalatinsk, Pavlodar, Ust, Kamenogorsk, Aktiubinsk, Aktau şi Atyrau.

Astana-03

Deşi Astana a fost fondată în 1830, oraşul a devenit capitala Kazahstanului abia în 1997. S-a modernizat de la an la an, având ambasade străine, birouri guvernamentale, toate acestea creând un amestec interesant de design modern şi arhitectură veche sovietică.

Muzeul Preşedintelui este un obiectiv principal din capitală. A fost construit într-un stil arhitectural interesant, ca o iurtă tradiţională acoperită cu o cupolă similară moscheilor. În cadrul muzeului se regăsesc o serie de expoziţii care ilustrează aspecte ale istoriei ţării.

Parterul dispune de elemente tradiţionale kazahe, între care covoare, haine lucrate manual, iurte viu colorate cu modele ale celor mai vechi clădiri din ţară. O parte a muzeului o reprezintă cea dedicată cadourilor primite de preşedintele ţării Nursultan Nazarbaev de la liderii străini.

Astana-02

De asemenea, un alt punct de atracţie îl reprezintă un muzeu în aer liber care prezintă oraşe din întreaga ţară în miniatură.

Un alt obiectiv îl reprezintă monumentul Kazah Eli. Înalt de 91 de metri acesta simbolizează anul 1991, anul obţinerii independenţei. Monumentul este înconjurat de fântâni şi grădini minunate şi de Palatul Shabyt, în prezent o galerie de artă şi Palatul de Independenţă, care a găzduit lideri din întreaga lume pentru a participa la diverse summit-uri politice şi de mediu.

Turnul Baiterek, un alt punct de atracţie, este un turn înalt de 97 de metri care are în vârf o imensă sferă aurită, care reprezintă un simbol vechi al folclorului autohton: oul de aur al unei păsări, depus în copacul sacru al vieţii. Priveliştea de la ultimul etaj este uluitoare. Turnul găzduieşte, de asemenea, restaurante, un acvariu şi o galerie de artă. (Text: Agerpres, Foto: astana-photo.ucoz.kz, skyscrapercity.com, Video: youtube.com)