Apa din bazin poate provoca astm şi cancer la vezică

piscina

Când transpiraţia şi urina se amestecă cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, creşte – este concluzia unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science & Technology şi preluat de metronews.fr.

Duşurile instalate la piscine nu se află acolo întâmplător, însă nu toţi le folosesc înainte să intre în bazin, deşi este obligatoriu. Este o mare greşeală fiindcă acest obicei nu numai că nu este igienic, dar poate fi periculos pentru sănătate.

Un studiu precedent arătase deja pericolul amestecului de clor şi urină: în afară că irită pielea, ochii şi nasul, inhalarea acestor gaze ar putea duce la tulburări respiratorii, astm, rinite şi bronşite. Noul studiu realizat de cercetători americani merge mai departe, oamenii de ştiinţă identificând molecule mutagene care pot afecta ADN-ul.

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat eşantioane de apă din 28 de bazine şi jacuzzi publice şi private şi au comparat apa înainte şi după utilizare, în perioadă normală şi de mare afluenţă. După analize au identificat peste 100 de subproduse de dezinfecţie, provenite din amestecul de transpiraţie, urină şi clor.

Cu cât în piscină intră mai multă lume, cu atât potenţialul ei mutagen este mai puternic. Persoanele care intră cel mai des în bazin sunt şi cel mai expuse la risc. Din acest motiv a fost observată o creştere a patologiilor respiratorii şi de cancer la vezică în rândul înotătorilor profesionişti şi a personalului care lucrează la bazine în Statele Unite.

Pentru a profita de avantajele prezenţei în piscină fără teama de boli, se recomandă schimbarea regulată a apei, duş înainte de intrarea în bazin şi, bineînţeles, abţinere de la urinarea în apă, încheie metronews.fr.

După testarea eşantioanelor in vitro, rezultatele au arătat că apa din piscină era de 2,4 ori mai periculoasă decât cea de la robinet. În ceea ce priveşe apa din jacuzzi, aceasta prezenta un risc de 4,1 ori mai mare să producă pagube celulare. (Text: Agerpres, Foto: myhealthwire.com)