Anul Nou Chinezesc – Anul Oii sau al Caprei Verzi de Lemn

anul-caprei

Pe 19 februarie 2015, la a doua Lună Nouă de după solstiţiul de iarnă, începe – potrivit calendarului chinezesc – Anul Oii sau al Caprei Verzi de Lemn. Chinezii, aproximativ două miliarde de persoane, de pe întreg globul, sărbătoresc cu focuri de artificii, veşminte roşii şi mâncăruri specifice Anul Nou Chinezesc, care mai este denumit şi „Sărbătoarea Primăverii”.

Anul Oii sau al Caprei este al 4713-lea în calendarul chinezesc şi se va încheia pe 7 februarie 2016, fiind urmat de Anul Maimuţei. Cele mai favorabile luni ale anului guvernat de semnul Capre Verzi de Lemn sunt: iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie.

În calendarul chinezesc, fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

2015 este un an în care folosirea abilităţilor mentale va fi mai importantă decât forţa brută, iar bunul simţ şi înţelepciunea vor face ca pornirile agresive să pălească. Capra sau Oaia reprezintă o energie Yin, un simbol al păcii, al coexistenţei armonioase şi al liniştii. Numeroase evenimente ce s-au desfăşurat pe parcursul ultimilor ani vor avea parte de soluţii. Capra, identificată drept partea Yin a duetului Yin&Yang, partea feminină, este mai calmă, fiind atrasă de poezie, artă şi soluţionarea problemelor într-o manieră lipsită de conflict. Yin este şi un simbol al primăverii, timpul când noile ramuri încep să se înalţe spre cer, şi al începuturilor, al dezvoltării şi evoluţiei. Lemnul din această combinaţie este simbolul tuturor lucrurilor vii, al procesului de reînviere, fiind asociat cu copacii.

În acest an vor exista şi perioade tulburi, în zodia Dragonului (de la echinocţiul de primăvară de pe 21 martie 2015, până pe 21 aprilie), şi în special în zodia Bivolului (de la solstiţiul de iarnă, din 22 decembrie 2015, până pe 20 ianuarie 2016). Anul Oii sau al Caprei anterior a fost 2003, iar următorul va fi 2027.

În 2015, nativii mai comozi vor fi împinşi spre o viaţă activă. În plan financiar sunt favorizate persoanele născute în zodiile Şobolan, Capră, Maimuţă, Mistreţ. În plan sentimental le va merge bine celor din zodiile Câine, Şarpe, Tigru, Cocoş şi Capră. La capitolul sănătate, cei din Dragon, Iepure şi Bivol trebuie să fie ceva mai atenţi, mai disciplinaţi. Cei născuţi sub acest semn zodiacal sunt persoane calme din fire şi au totodată posibilitatea de a-şi păstra echilibrul energetic. Sunt caracterizate de o voinţă de fier, o capacitate imensă de rezistenţă şi un spirit întreprinzător de invidiat.

Semnul oii sugerează succesul, Oaia este un simbol al artei, asociat cu liniştea şi evoluţia spirituală. Capra de Lemn este simbolul chinezesc al păcii, armoniei şi seninătăţii, iar anul 2015 va fi unul în care conflictele, indiferent de scara la care se desfăşoară, vor fi aplanate. La nivel global, provocările războiului se vor face din ce în ce mai puţin simţite şi auzite şi vom avea un an al compromisurilor şi acalmiei. 2015 este un an universal de vibraţie 8, ceea ce reprezintă o încărcătură pozitivă şi prosperitate, cifra 8 fiind simbolul bogăţiei, al banilor şi al împlinirilor.

Bărbatul Oaie exercită o mare putere de seducţie asupra femeilor nu numai prin modul sau elegant de a fi. Fantezist, manierat, chiar elegant, el nu se angajează în polemici, ci preferă conversaţiile amuzante, jocurile de cuvinte; subiectele grave îl plictisesc. În societate are, în general, o atitudine pasivă. Nu acceptă conflictele în care se fereşte să intre, sau dacă intră fără voia lui, face tot posibilul să iasă. Nu tolerează vulgaritatea, nici în vorbire, nici în comportament, nu suportă injuriile sau jignirile pe care le consideră rodul unei lipse de educaţie.

Femeia Oaie exercită o mare putere de seducţie asupra bărbaţilor prin eleganţă şi blândeţe. Are un adevărat cult pentru frumuseţe, natura sa visătoare şi dispoziţia hoinară îndepărtându-o de realităţile cotidiene. Îi plac luxul şi confortul şi îi place să aibă o viaţă liniştită, lipsită de griji. Dacă nu-şi poate realiza o situaţie materială stabilă prin forţe proprii, atunci va apela la căsătorie, dar aceasta va fi făcută aproape întotdeauna din interes.

Personalităţi din zodia Oii/Caprei născute la noi: N. Iorga, Dan Bălteanu, Mircea Eliade, Nicolae I. Manolescu, Petre Bucşa, Alexandru Paleologu, Aurel Manolache, Ion Besoiu, Aurel Giurumia, Mircea Ivănescu, George Cornea, Laura Stoica, Mariana Buruiană, Elisabeta Bostan, Magdalena Popescu, Răzvan Hîncu, Dinu Manolache, Mihaela Runceanu, Dan Chişu, Gabriel Cotabiţă, Ştefan Bănică Jr, Simona Dichiseanu.

Personalităţi din zodia Oii/Caprei născute pe mapamond: Pamela Anderson, Franz Liszt, Rudolf Valentino, Laurence Olivier, Benito Mussolini, Coco Chanel, Mihail S. Gorbaciov, Jane Austen, Anne Bancroft, George Burns, Leslie Caron, Catherine Deneuve, Lord Byron, Robert De Niro, John Denver, Mel Gibson, George Harrison, Julio Iglesias, Mick Jagger, John Wayne, Bruce Willis, Bill Gates, Charles Dickens, Isaac Asimov, Mark Twain, Michelangelo Buonarroti, Whoopi Goldberg, Angus Young, Gary Sinise, Michael Rooker, Nicolas Sarkozy, Vin Diesel, Will Ferrell, Julia Roberts, Carla Bruni, Ornella Muti, Michael Chance, Matt LeBlanc, David Guetta, Jason Statham, Jamie Foxx, Nicole Kidman, Vanilla Ice, Toni Braxton, Mark Ruffalo, Lynn Rachel Redgrave.

O legendă chinezească spune că un băiat pe nume Lei avea o mare turmă de oi, dar a pierdut o mare parte din ele din cauză că ţarcul avea gardul rupt. Oile au plecat pe rând din ţarc, până când a rămas una singură. Atunci Lei a realizat gravitatea situaţiei şi a reparat gardul, iar din acel moment turma sa de mioare a crescut tot mai mult, iar el a prosperat din nou. Morala acestei legende este că trebuie să fim atenţi la cei care ne fură meritele şi profită de pe urma eforturilor noastre, la falşii prieteni sau la cei care ne stau aproape doar din interes.

Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa 4.000 de ani. Anul Nou sau Sărbătoarea Primăverii este cea mai importantă sărbătoare chinezească, comparabilă, ca semnificaţie, cu Crăciunul pentru occidentali. Datele sărbătorii variază între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie, determinate fiind de ciclurile Lunii.

Atmosfera sărbătorească culminează în ultima seară a anului (Revelionul) şi în prima zi a primei luni (Anul Nou). Există tradiţii diferite pentru celebrarea Anul Nou. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiţiei, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult. Sărbătoarea Primăverii se încheie cu Festivalul Lampioanelor. (Text: Agerpres, Foto: mirror.co.uk)