O expoziţie ce cuprinde fotografii alb negru şi color, însoţite de texte care prezintă experienţa personală a fetiţei Annei Frank, de 13 ani, prin prisma şi în contextul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost vernisată marţi, 24 martie 2015, la Sinagoga din Braşov.
„Prin intermediul acestei expoziţii se prezintă povestea fetiţei evreice germane Anne Frank, care s-a refugiat împreună cu familia în Olanda, unde a reuşit să se ascundă cu ajutorul unor colegi ai tatălui său, care nu erau evrei. Au fost trădaţi la un moment dat, au fost prinşi şi deportaţi şi, din întreaga familie, a supravieţuit doar tatăl. Anne Frank a scris un jurnal în timp ce era ascunsă, jurnal care a fost predat tatălui ei după Al Doilea Război Mondial, care l-a publicat apoi în zeci de limbi din întreaga lume. Mesajul acestei expoziţii nu este doar un capitol de istorie, este unul educaţional, ca să înţeleagă tânăra generaţie unde pot duce prejudecăţile, intoleranţa, discriminarea, dacă acestea nu sunt adresate atunci când trebuie. Anne Frank a scris jurnalul în aproximativ doi ani, dar, din păcate, a murit la vârsta de 16 ani„, a afirmat la vernisaj Emilia Teszler, preşedintele Asociaţiei Tikvah din Oradea, organizatoarea expoziţiei.
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Braşov, Tiberiu Roth, a precizat la rândul lui că Anne Frank este autoarea unui jurnal care a devenit „un document important al omenirii”.
„Acest jurnal al Annei Frank a început să fie scris la vârsta de 13 ani, în care a povestit sentimentele unui copil prigonit, pentru simplul fapt că s-a născut evreu. Anne Frank este unul dintre cei 1,5 milioane de copii care au murit în deportări, lagăre de concentrare, victime ale celui mai cumplit război care a avut loc în Europa. Facem toate aceste lucruri în speranţa că lumea va conştientiza drama petrecută şi va face totul ca aceste nenorociri să nu se mai repete”, a subliniat preşedintele Comunităţii Evreilor din Braşov.
Expoziţia „Anne Frank – O istorie pentru prezent” este însoţită de un film documentar de aproximativ o jumătate de oră, care va fi prezentat elevilor din şcolile braşovene. Va putea fi vizitată până în data de 10 aprilie, după care va fi deschisă la Sfântu Gheorghe, iar în luna octombrie la Bucureşti, la Biblioteca Naţională. (Text: Agerpres, Foto: afis expozitie)