ANNA PAVLOVA – o legendă a baletului rus

Anna-Pavlova-01

Considerată o legendă a baletului rus, Anna Pavlova a fost una dintre cele mai cunoscute balerine din vremea sa. Moştenirea pe care a lăsat-o se regăseşte în şcolile de dans, societăţile şi companiile înfiinţate în onoarea sa şi cel mai puternic în generaţiile de dansatori pe care i-a inspirat.

De-a lungul carierei, a reuşit să convingă oamenii de frumuseţea şi expresivitatea baletului clasic. „Nimeni nu ajunge să fie talentat singur. Dumnezeu îţi dă talentul, iar munca transformă talentul în geniu”, spunea Anna Pavlova.

Anna Pavlova s-a născut la 12 februarie 1881, la Ligovo, lângă St. Petersburg, Rusia. Mama ei a fost o femeie simplă, al cărei soţ a fost soldat pensionat, acesta a murit când Pavlova avea doar doi ani. Deşi a fost înregistrată sub numele de Pavlova, tatăl său adevărat, un bogat om de afaceri pe nume Lazar Polyakov, a avut grijă de tânăra Pavlova plătindu-i şcolarizarea la Școala de Balet Imperial din Sankt-Petersburg.

Anna Pavlova a fost crescută de bunica ei, la vila acesteia din Ligovo. Aici a făcut cunoştinţă cu societatea aristocratică şi a luat parte la spectacolele de balet de la Teatrul Mariinsky. De mică şi-a dorit să devină balerină, însă a fost respinsă la vârsta de 8 ani. A urmat studii de balet acasă timp de doi ani.

La vârsta de 10 ani, a fost examinată şi admisă la clasa de balet condusă de Marius Petipa, la Școala de Balet Imperial din Sankt-Petersburg. Datorită talentului şi calităţilor sale, Pavlova a atras imediat atenţia profesorilor ei. Aici a studiat câte 8 ore pe zi şi suplimentar a luat şi lecţii de muzică. Baletul a determinat-o să adopte o dietă strictă bazată pe peşte şi legume, pe care a urmat-o întreaga viaţă. La vârsta de 18 ani a părăsit Școala Baletului Imperial din St. Petersburg.

 

Și-a făcut debutul pe scenă la 19 septembrie 1899 şi a lucrat cu Baletul Mariinsky, între anii 1899 – 1907. A împărţit rolul Giselle cu Matilda Kshesinskaya, avându-l partener şi coregraf pe Mihail Fokin. Mihail Fokin a semnat coregrafia şi pentru cel mai cunoscut spectacol în care a evoluat Pavlova, „The Dying Swan”, pe muzica lui Camille Saint-Saëns. În 1908, impresarul şi artistul Serghei Diaghilev i-a angajat pe Pavlova şi Mihail Fokin la celebra sa companie, Baletul Rus, pentru spectacole susţinute la Paris şi la Londra.

În 1904, l-a întâlnit pe Victor D’Andre, un aristocrat de origine ruso-francez care s-a îndrăgostit de ea. Victor D’Andre a fost la un moment dat acuzat de deturnare de fonduri şi închis. Anna Pavlova l-a salvat din închisoare, i-a plătit toate datoriile şi cheltuielile judiciare. S-au căsătorit în 1911. Ulterior, D’Andre a devenit impresarul ei şi împreună au înfiinţat o trupă de balet.

În 1912, a cumpărat o proprietate în Hampstead, Londra, unde au trăit până la sfârşitul vieţii. Aici şi-a amenajat un iaz cu lebede, făcând aluzie la rolul ei favorit. Tot aici, Pavlova a înfiinţat o şcoală de dans, iniţial având doar opt dansatori din Rusia, mai târziu, câştigând popularitate şi având succes, numărul a crescut la şaizeci, atât dansatori cât şi personal, toţi sub îndrumarea lui Victor D’Andre.

La Metropolitan Opera House şi-a făcut debutul în 1910. Ultima sa apariţie a fost în 1913, la St. Petersburg. De-a lungul carierei, a evoluat peste tot în lume, în Europa, Asia, America de Nord şi Centrală şi Australia. Era capabilă să facă câte 8-9 spectacole pe săptămână, reuşind să capteze chiar publicul din zonele rurale îndepărtate. Evoluţiile sale din Mexic, India, Japonia şi Australia au rămas legendare. A performat în peste patru mii de spectacole de balet între anii 1913-1930.

În ianuarie 1931 a contactat o dublă pneumonie într-un tren, starea ei de sănătate deteriorându-se foarte rapid. Anna Pavlovna Pavlova a încetat din viaţă la Haga, Olanda, la 23 ianuarie 1931. A fost îngropată în cimitirul Novodevichy Convent, Moscova. (Text: Agerpres, Foto: blog.dancedirect.com, Video: youtube.com)