Cântăreaţa Anastasia Lazariuc s-a născut la 6 iulie 1953, în satul Băcioi, Republica Moldova. A urmat Şcoala muzicală „Ştefan Neaga”, secţia dirijat – coral, iar în 1987 a absolvit Facultatea de Regie la Institutul de Arte din Chişinău „Gavril Musicescu”.
S-a lansat cu piesele lui Ion Aldea-Teodorovici „Până la lacrimi mi-e dragă viaţa”, „Seară albastră”, „Fuga, fuga”. În anul 1972, a devenit solista formaţiei Sonor cu care a efectuat turnee internaţionale. În anul 1973, a câştigat premiul al II-lea la Festivalul Cântecului de la Liepaja, Lituania.
A fost angajată ca solistă a Filarmonicii din Cernăuţi timp de doi ani (1975-1977), apoi, timp de 16 ani, a fost solista Radiodifuziunii din Chişinău. În paralel a colaborat cu televiziunile din oraşe ale fostei Uniuni Sovietice ca Moscova, Leningrad, Kiev sau Minsk. A lansat mai multe albume cu muzică românească la casa de discuri „Melodia” din Moscova. Laureată a multor concursuri şi festivaluri din fosta Uniune Sovietică, Anastasia a realizat numeroase turnee în ţară şi străinătate. A colaborat cu televiziunea rusă, dar şi cu televiziunile şi radiourile din România. A susţinut numeroase turnee în străinătate, în ţări ca SUA, India, Belgia, Germania, Franţa, Austria.
Colaborarea cu cei mai talentaţi compozitori şi poeţi, ca Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Petre Teodorovici, Eujen Doga, Ion-Aldea Teodorovici, Iurie Sadovnic Gutu, Paria Radu, Anatol Dumitraş, Ian Raiburg şi alţii, i-a adus mult succes în activitatea artistică. În anul 1985, împreună cu formaţia Amor, a efectuat primul său turneu în România, având câte trei spectacole pe zi timp de o lună. Publicul din România a cunoscut-o cu adevărat în 1990, la Festivalul de la Mamaia, unde a fost invitată să susţină un recital. În anul 1992, s-a stabilit în România unde a devine cunoscută mai ales pentru duetele cu Mihai Constantinescu, care s-au bucurat de un real succes.
A lansat mai multe albume cu muzică românească la casa de discuri „Melodia” din Moscova. Dintre discurile semnate de Anastasia Lazariuc, ca interpretă, menţionăm: „Ochii mei” (1987), „La est şi la vest de Prut” (cu Mihai Constantinescu, 1991), „Maria” (cu Mihai Constantinescu, 1994), „Anastasia” (single), „Cine poate şti” (1997), „Cu tine” (2000), „Destin” (2003), „Sinceritate” (2008). Cele mai recente albume – „Nostalgie” şi „Dor de mamă” – au apărut pe piaţă în 2010-2011, în colaborare cu compozitori basarabeni.
În mai 2010, Anastasia Lazariuc a susţinut, la Chişinău, spectacolul „Orice femeie este frumoasă”, în care l-a avut invitat pe Mihai Trăistariu. Cu acest prilej, i-au fost conferite titlurile de „Cetăţean de onoare” al oraşului, dar şi cel de „Artist al poporului Republicii Moldova”, cea mai înaltă distincţie a artiştilor. În mai 2014, Anastasia Lazariuc a lansat două albume cu 40 cele mai bune piese ale sale, CD-urile fiind încadrate într-o carte ce conţine biografia interpretei.
În prezent Anastasia realizează spectacole atât în ţară, cât şi peste hotare. În continuare ţine o strânsă legătură cu locurile natale, continuând să realizeze spectacole şi piese cu compozitori şi textieri din Republica Moldova. Artista este mamă şi bunică. Fiul ei, Andrei, are două fiice – Beatrice şi Anastasia, iar fiica artistei, Ileana, are doi băieţi – Alex şi Nicolas. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Anastasia-Lazariuc, Video: youtube.com)