Alimentaţia a ucis omul de Neanderthal

homo-sapiens

Dispariţia omului de Neanderthal, un văr al oamenilor moderni, acum aproximativ 40.000 de ani din motive care rămân neclare, poate fi legată de alimentaţia săracă, potrivit unui studiu publicat în revista ‘Plos One’, citat de agenţia France Presse.
Paleontologii au analizat uzura a 52 de molari fosilizaţi ai oamenilor de Neanderthal şi ai homo sapiens din paleolitic, datând de acum 45.000 de ani şi acum 10.000 de ani. Ei au dedus modul de alimentare al posesorilor acelor dinţi şi au stabilit relaţii cu condiţiile climatice ale epocii, relatează France Presse.

Cercetătorii au stabilit că oamenii de Neanderthal şi-au adaptat în mod aparent alimentaţia la fluctuaţiile climatice şi la schimbările din habitatul lor pentru a consuma ceea ce era disponibil imediat. Astfel, ei au mâncat mai ales carne, în special atunci când se aflau în mediul friguros al stepelor, urmărind vânatul şi completându-şi dieta atunci când puteau cu plante, seminţe şi fructe în coajă.

La rândul lor, oamenii moderni au menţinut aparent strategia lor alimentară, păstrând o proporţie relativ importantă a alimentelor pe bază de plante, care sunt mai sănătoase.

„Pentru a realiza acest lucru, strămoşii noştri au creat, probabil, instrumente pentru a continua să extragă aceste resurse de hrană din mediul înconjurător”, consideră El Sireen Zaatari de la Universitatea din Tubingen (Germania), autorul principal al lucrării.

Potrivit cercetătorilor, strategia alimentară ar fi dat un avantaj de supravieţuire oamenilor moderni din paleoliticul recent faţă de oamenii de Neanderthal, într-un mediu climatic bulversat de ultima eră glaciară care s-a întins între 110.000 şi 10.000 ani înaintea erei noastre.

Neanderthalienii au reuşit să supravieţuiască timp de sute de mii de ani înainte de a dispărea. Ei s-au aflat în Eurasia cu aproximativ 50.000 de ani înainte ca omul modern să sosească din Africa.

Dinţii analizaţi în acest studiu ai oamenilor de Neanderthal şi ai homo sapiens nu erau contemporani, ceea ce nu permite deducerea produselor alimentare pentru care concurau cele două grupuri, notează autorii studiului.

Dar dacă comportamentele alimentare diferite deduse de aceste studii erau deja stabilite la momentul în care neanderthalienii şi oamenii moderni coabitau, atunci aceste diferenţe de alimentaţie ar fi putut contribui la sfârşitul neanderthalienilor şi supravieţuirea verilor lor moderni, susţin oamenii de ştiinţă. (Text: Agerpres, Foto: Reuters)