Alhambra şi alte monumente din Spania pot fi vizitate prin Street View

Alhambra

Experienţa de a străbate Spania de la un capăt la altul este acum la îndemâna oricui, datorită Google Maps şi opţiunii Street View, care permit nu numai vizualizarea părţii exterioare a monumentelor emblematice ale Spaniei, ci şi accesul în interiorul acestora, relatează cotidianul spaniol ABC.

Cu un calculator, tabletă sau telefon mobil, publicul larg are acces la capodopere precum Alhambra şi Generalife (incluse de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, în 1984) din Granada, Catedrala din Sevilia, Sagrada Familia din Barcelona, zăcămintele din Sierra de Atapuerca.

Cei care preferă alte monumente, precum stadioanele de fotbal, aproape că se vor putea aşeza pe treptele stadionului Balaídos din Vigo. Cei care preferă coridele vor putea vizita Plaza de Toros din Bilbao, iar cei interesaţi mai mult de politică vor putea pătrunde în Parlamentul Comunităţii autonome spaniole Catalonia ori în Congresul Deputaţilor (Madrid).

În total, 50 de capodopere de arhitectură şi naturale din Spania au fost prezentate de Google, joi, 4 decembrie 2014, la Madrid.

„Trăim un moment unic în istorie. 2,6 miliarde de persoane sunt interconectate în lume. Noile tehnologii elimină frontiere şi democratizează şi universalizează cultura. Ne permit să cunoaştem detalii ale operelor de artă. Este o excelentă oportunitatea pentru difuzarea culturii şi patrimoniului nostru”, a spus Francisco Ruiz Antón, de la Public Policy Google.

În materie de turism, 44% din accesări vizează „destinaţii culturale”. „Ne străduim să le oferim un fragment din cultura spaniolă acestor turişti”, a precizat Francisco Ruiz Antón.

Magdalena Filak, Project manager al Google Street View, a prezentat această iniţiativă – concretizată deja în „67 de ţări şi unele părţi din Antarctida, şi care include locuri ca Marele Canion, Marele Canal din Veneţia, piramidele din Egipt sau interiorul Casei Albe” – şi instrumentele utilizate. „Sunt imagini la 360 grade ale celor mai speciale locuri din lume – fie în privinţa dificultăţii accesului, fie ca importanţă culturală „.

Marele Canion

Instrumentele utilizate pentru a realiza aceste fotografii variază „în funcţie de loc”: un „trekker”, rucsac echipat cu un sistem de camere în partea superioară, permite deplasarea prin locuri greu accesibile; o bicicletă sau un „velotaxi”, echipate cu camere, permit instantanee în timp ce se pedalează prin împrejurimi.

Street View a început să funcţioneze în Spania în 2009, „primele imagini au fost din Parque del Retiro”, iar acum cuprinde peste 500 de locuri. Noile situri pot fi accesate pe Google Maps prin Street View şi la pagina Special Collections. (Text: Agerpres, Foto: wikipedia.org, Video: youtube.com)