Alejandro González Ińárritu, cel mai bun regizor

Alejandro-Gonzalez-Inarritu-01

Regizorul mexican Alejandro González Ińárritu este câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun regizor, cu filmul „Birdman”, în cadrul celei de-a 87-a ediţii a prestigioasei gale a Academiei Americane de Film, desfăşurată la 22 februarie 2015, la Los Angeles.
De asemenea, Alejandro González Ińárritu, în calitate de coscenarist, a câştigat şi premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, împreună cu Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris şi Armando Bo, tot pentru filmul „Birdman”.

Alejandro González Ińárritu s-a născut la 15 august 1963, la Mexico City. A fost primul regizor mexican nominalizat la categoria cel mai bun regizor a Premiilor Oscar, cu filmul „Babel”, în 2007 şi primul regizor mexican distins cu premiul pentru cea mai bună regie, pentru aceeaşi producţie, la Festivalul de Film de la Cannes din 2006. La 19 ani a traversat Oceanul Atlantic îmbarcându-se pe o navă de marfă, care mergea prin Europa şi Africa. Aceste călătorii aveau să-l influenţeze mai târziu în cariera de regizor. S-a întors însă în Mexico City, pentru a se specializa în comunicare la Universitatea Iberoamericană.

În 1984, s-a angajat la postul de radio muzical WFM, unde a avut propria emisiune, iar în 1988 a devenit directorul radioului. Activitatea sa la postul de radio s-a concretizat în realizarea de interviuri cu staruri rock, în organizarea şi transmiterea de concerte live, propulsând, astfel, postul de radio WFM pe primul loc în topul mexican. În perioada 1987-1989, a compus muzică pentru şase filme artistice.

Fiind un mare pasionat de muzică, el însuşi avea să declare, mai târziu, că muzica l-a influenţat mai mult decât filmul în cariera artistică. În anii ’90 a creat, în Mexic, compania de producţie Z films, împreună cu Raul Olvera. Aici a început să scrie, să producă şi să regizeze filme de scurt metraj şi reclame publicitare. Pentru a trece la filmele artistice, a studiat alături de cunoscutul regizor polonez de teatru, Ludwik Margules, dar şi cu renumita profesoară Judith Weston.

În 1995, González Ińárritu a scris şi a regizat prima producţie pentru Z films, intitulată „Detras del dinero”, iar în 1999, a regizat primul film artistic, „Amores perros”, prezentat, în premieră, la Cannes, în 2000, şi distins cu Marele Premiu al Săptămânii Criticii. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar la categoria cel mai bun film străin. „Amores perros” a marcat şi începutul colaborării regizorului cu scenaristul Guillermo Arriaga. A urmat „21 Grams”, în 2003, iar în 2005 – „Babel”.

Alejandro-Gonzalez-Inarritu-02

Babel” a fost prezentat în premieră la Cannes, unde i-a adus regizorului premiul pentru cea mai bună regie şi a câştigat premiul pentru cel mai bun film dramatic la ediţia 2007 a Globurilor de Aur. De asemenea, cu acest film, González Ińárritu a fost nominalizat şi la cea de-a 79-a ediţie a Premiilor Oscar. A fost ultimul film la care a colaborat cu Arriaga.

În 2008 şi 2009, González Ińárritu a semnat regia şi producţia filmului „Biutiful”, la care a fost şi coscenarist. Filmul a avut premiera la Cannes, în 2010. Este cel de-al doilea film artistic, după „Amores perros”, realizat în limba spaniolă şi, totodată, cel de-al doilea film al său nominalizat la categoria cel mai bun film străin al cea de-a 83-a ediţie a Premiilor Oscar.

González Ińárritu a regizat, în 2014, „Birdman”, prima sa comedie neagră. Filmul a reuşit să oglindească Hollywood-ul şi condiţia actorilor şi este marele câştigător al celei de-a 87-a ediţii a Premiilor Oscar, obţinând premiile pentru cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu original. În aprilie 2014, a fost anunţat următorul proiect al regizorului, „The Revenant”, care urmează să fie lansat în decembrie 2015. (Text: Agerpres, Foto: rawstory.com, commosn.wikimedia.org)