Alarmă în G7: super-bacterie rezistentă la antibiotice

0
23

bacterie

Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi, 26 mai, de Ministerul american al Apărării.

Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani din Pennsylvania de către Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed. Este vorba de prezenţa unei forme rare de infecţie cu E. coli, rezistentă la antibiotice, chiar şi la Colistin, pe care medicii îl folosesc uneori ca ultimă instanţă, atunci când alte antibiotice nu dau rezultate, relatează CNN.

Nu au fost disponibile alte detalii, inclusiv în legătură cu modul în care femeia a fost infectată. Se ştie doar că ea nu a călătorit în afara Statelor Unite, în ultimele cinci luni.

Departamentul de Sănătate din Pennsylvania şi Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din Statele Unite (CDC) s-au mobilizat imediat pentru a investiga cazul şi a găsi persoanele cu care a intrat în contact pacienta pentru a vedea dacă bacteria s-a răspândit. Se încearcă, de asemenea, identificarea altor cazuri potenţiale în unitatea spitalicească pe care pacienta a vizitat-o.

Această bacterie a fost identificată şi la pacienţi din afara Statelor Unite — în Europa, Canada şi China, iar cazurile de infecţii cu bacterii super-rezistente sunt în creştere. Un raport sugerează că acest tip de infecţie poate duce la moartea a jumătate dintre pacienţii infectaţi.

Rezistenţa la antibiotice a devenit o problemă tot mai mare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că aceasta este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii la nivel mondial în prezent.

Directorul Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor, dr Tom Frieden, a avertizat că, deşi acesta este primul caz în Statele Unite, este de aşteptat să apară mai multe cazuri de infecţii cu astfel de super-bacterii în viitorul apropiat. Frieden, care îi avertizează de multe ori pe medici împotriva excesului de antibiotice, a cerut oamenilor de ştiinţă să dezvolte rapid noi medicamente.

În fiecare an, în Statele Unite, cel puţin 2 milioane de persoane sunt infectate cu alte tipuri de bacterii împotriva cărora cele mai multe tipuri de antibiotice nu au efect, şi cel puţin 23.000 de oameni mor anual ca urmare a acestor infecţii, potrivit CDC.

„Cabinetul medical este gol pentru unii pacienţi”, a spus Frieden. „Acesta este sfârşitul drumului, dacă nu acţionăm de urgenţă”.

În contextul publicării acestui caz în Statele Unite, Marea Britanie a cerut vineri la Tokyo, unde se desfăşoară summitul G7 (cele mai mai industrializate state), ca ţările membre să facă mai mult pentru a lupta împotriva acestor super-bacterii ucigaşe. Premierul britanic, David Cameron, a afirmat că ţările cele mai dezvoltate trebuie sa abordeze rezistenţa la antibiotice prin reducerea utilizării acestora şi prin recompensarea companiilor de profil pentru dezvoltarea de noi medicamente, relatează Reuters.

„În prea multe cazuri, antibioticele au încetat să funcţioneze. Asta înseamnă că oamenii mor de infecţii simple sau boli precum tuberculoza, tetanos, sepsii şi alte infecţii care nu ar trebui să însemne o condamnare la moarte”, a declarat el la o conferinţă de presă la summitul ce se desfăşoară în Japonia.

„Dacă nu facem nimic în legătură cu aceasta, va fi o lovitură cumulativă pentru economia mondială de 100 de trilioane de dolari şi este potenţial sfârşitul medicinii moderne aşa cum o cunoaştem noi”, a adăugat şeful guvernului britanic.

„Aceasta nu este o ameninţare aflată la distanţă, ci se întâmplă chiar acum”, a declarat Cameron pentru The Times. „Dacă nu vom acţiona, vom asista la un scenariu aproape de neconceput în care antibioticele nu mai funcţionează şi suntem aruncaţi înapoi în veacurile întunecate ale medicinei, când infecţii şi leziuni ce pot fi tratate vor ucide din nou. Pur şi simplu nu se poate permite să se întâmple acest lucru şi vreau să văd un răspuns global mai coerent şi mai puternic”.

Potrivit The Guardian, el a promis că Marea Britanie va conduce un efort global pentru dezvoltarea de noi medicamente. (Text: Agerpres, Foto: science.howstuffworks.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.