Adrian Enache a renunţat la fotbal pentru muzică şi teatru

Adrian_EnacheSolistul Adrian Enache s-a născut la Galaţi, la 12 iunie 1966. A urmat cursurile Şcolii nr. 6 şi ale Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi. Înainte de a începe să cânte, a jucat fotbal în lotul de juniori ai României în 1976. În copilărie şi adolescenţă asculta muzică rock, fiind fan al trupelor AC/DC, Iron Maiden, Metallica, Jethro Tull, Black Sabbath.

A renunţat la fotbal, devenind student, iar debutul muzical a fost împreună cu trupa rock Phoebus cu care cânta în anii facultăţii, unul dintre colegii de trupă fiind Nicu Paţoi, cunoscut chitarist. A cântat şi cu trupa 6200 din Galaţi. Este absolvent al Institutului Politehnic, dar a urmat şi cursuri postuniversitare de psihologie şi filosofie.

A fost elevul Mihaelei Runceanu şi al lui Ionel Tudor la Şcoala Populară de Artă, iar în 1990 a debutat ca solist, câştigând premiul al II-lea la Festivalul de la Mamaia. Doi ani mai târziu, melodia sa „Moartea mea, dragostea” a devenit un hit. A participat la numeroase emisiuni de radio şi de televiziune, iar în 1994, împreună cu Monica Anghel, Vlad Fugaru şi Aurelian Temişan a lansat imnul campionatului de fotbal pentru echipa naţională „Să fii cel mai bun”.

Este angajat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, în 1994, unde alături de Aurelian Temişan şi Daniel Iordăchioae cântă o lungă perioadă în trio. În acelaşi an, a participat la Festivalul Mamaia, la secţiunea Şlagăre, cu piesa „Totul e loterie”. În 1996, a reprezentat România la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov, unde a lansat primul album – „E o nebunie”, cartea al cărei erou este – „A alerga după o stea” – şi l-a întâlnit pe Tom Jones, cu care a cântat.

Anul următor a câştigat premiul al II-lea la Festivalul International Pamukalle din Turcia, iar în 1998, la acelaşi festival, a cântat ca invitat şi a deschis recitalul Dianei Ross şi al lui Tom Jones. În acelaşi an a participat la Selecţia Naţională a Concursului Eurovision, alături de un grup de solişti interpretând piesa „E, e, e iubire”, care a devenit şlagăr.

Anul 1999 i-a adus transferul de la Teatrul din Ploieşti la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, în spectacolele căruia joacă şi în prezent. În acelaşi an a participat la secţiunea Creaţie de la Festivalul Mamaia cu piesa „Viaţă de artist”, iar un an mai târziu participă la aceea secţiune cu piesa „De azi îţi promit”. Al doilea album, intitulat „Nebun după FeMeI”, apare tot în 1999, în colaborare cu Taxi, 1Q-ul Sapro, Elena Cârstea, Aurelian Temişan şi Daniel Iordăchioaie.

În 2001, câştigă locul al treilea la Festivalul Internaţional „Vocile Asiei” şi premiul pentru cea mai bună voce masculină din concurs. Un an mai târziu îşi face debutul în teatru, jucând în musicalul „Nota 0 la purtare” şi obţine trofeul la Festivalul Mamaia cu piesa „O singură noapte”, compusă de Andrei Kerestely. Tot în 2001 lansează un nou album, „My favourite songs”, iar în 2002 câştigă trofeul Mamaia cu melodia „O singură noapte”. La sfârşitul anului a lansat cel de-al patrulea album din carieră – „O singură noapte”.

Cartea „Ispita”, continuarea volumului „A alerga după o stea”, este lansată în 2006, Adrian Enache fiind personajul principal. În 2007, artistul prezintă două emisiuni tv – „Furori” şi „Stare de show”. În 2008 a participat la Selecţia Naţională a concursului Eurovision cu piesa „Te iubesc” a compozitorului Cristian Nistor. A cântat în numeroase spectacole alături de nume mari ale muzicii internaţionale precum Johnny Logan, Toto Cutugno, Natalia Oreiro.

În 2012 a înregistrat videoclipul piesei „E luni, e marţi…” de Andrei Tudor. În 2014 a participat în calitate de concurent la emisiunea tv „Te cunosc de undeva”. Între premiile obţinute mai amintim: Festivalul de muzică rock, Buzău; Festivalul Interferenţe rock, Târgu Mureş; Festivalul Constelaţii rock, Râmnicu Vâlcea; Festivalul Ancora de aur, Mangalia; Cel mai bun solist al anului pentru albumul „Nebun după FeMeI” (1999). Este căpitanul Naţionalei de fotbal a Artiştilor şi preşedinte de onoare al clubului de fotbal Oţelul Galaţi. (Text:Agerpres, Foto: manager-artisti.ro, Video: youtube.com)