Actorul Virgil Ogăşanu a ajuns la 75 de ani

Virgil-Ogasanu-01

Actorul Virgil Ogăşanu s-a născut la 17 iunie 1940, la Turnu Severin. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti în anul 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în piesa „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian (rolul lui Miroiu).

Este actor al Teatrului Bulandra din anul 1965. Dintre numeroasele spectacole în care s-a remarcat menţionăm: „Şase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Scandal la Palermo” de Carlo Goldoni (1997), „Petru” de Vlad Zografi (1998), „Turandot” de Carlo Gozzi, (1999), „Odiseea 2001” (2001), „Richard al III-lea se interzice” de Matei Vişniec (2006), „Tatăl”, de August Strindberg, toate în regia Cătălinei Buzoianu. Tot pe scena Teatrului Bulandra s-a remarcat în „Roberto Zucco” de Bernard Marie-Koltes (regia Benjamin Walther, 2002).

Pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, Virgil Ogăşanu a interpretat rolurile principale din „Omul din La Mancha” de Dale Wasserman (r. Ion Cojar, 1999) şi „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller (r. Horea Popescu, 1998). Tot la Teatrul Naţional din Bucureşti face parte din distribuţia spectacolului „Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale (r. Horaţiu Mălăele, premiera în 2012). A jucat, de asemenea, la Nottara, în spectacolele „Sirena şi Victoria” de Aleksandr Galin (r. Diana Lupescu) (2009), „Uzina de plăceri S.A.” de Valentin Nicolau (r. Alexandru Berceanu).

Virgil-Ogasanu-02

Din bogata sa filmografie enumerăm: „Răutăciosul adolescent” (r. Gh. Vitanidis, 1969), „Facerea lumii” (r. Gh. Vitanidis, 1971), „Tufă de Veneţia” (r. Petre Bokor, 1976), „Al treilea salt mortal” (r. Alecu Croitoru, 1980), „Cântec pentru fiul meu” (r. Constantin Dicu), „Ministerul comediei” (r. Horaţiu Mălăele, 1999), „Păcală se întoarce” (r. Geo Saizescu, 2006). A mai jucat în seriale de televiziune: „Cu un pas înainte” (2007), „Regina” (2008).

Printre filmele mai recente din a căror distribuţie face parte se numără „Q.E.D.” (r. Andrei Gruzsniczki, 2014), primul film realizat pe peliculă alb-negru după 1989, şi „De ce eu?”(r. Tudor Giurgiu, premiera în februarie 2015).

În prezent, Virgil Ogăşanu joacă la Teatrul Bulandra în piesele „La Grande Magia”, de Eduardo de Filippo (r. Alexandru Darie), „Însemnările unui necunoscut”, după F.M. Dostoievski (r. Alexandru Darie), „Voiajul domnului Perrichon”, de Eugene Labiche (r. Dinu Cernescu). Virgil Ogăşanu este, totodată, şi profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Hyperion.

La Gala Festivalului Comediei Româneşti din iunie 2013 a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul Zaharia Trahanache, din piesa „O scrisoare pierdută”. A fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. (Text: Agerpres, Foto: adevarul.ro, jurnalspiritual.eu, Video: youtube.com)