A murit actorul Marin Moraru

0
18

marin-Moraru-01-ww

Actorul Marin Moraru a murit în după-amiaza zilei de duminică, 21 august 2016.

Marin Moraru (Marinuş, pentru prieteni) s-a născut la 31 ianuarie 1937 la Bucureşti.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea, rolul său pentru examenul de diplomă fiind Agamiţă Dandanache, în piesa ‘O scrisoare pierdută’ de I.L. Caragiale.

marin-Moraru-02

Pe parcursul carierei sale în filmul artistic, începute în 1966 cu ‘Haiducii’, în regia lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat în circa 25 de lung metraje, unul dintre acestea fiind „Amen”, al celebrului regizor francez Costa Gavras.

Înainte de debutul în filmul de lungmetraj, a fost actor al Teatrului Tineretului (1961-1964). Imediat după apariţia în ‘Haiducii’, unde a jucat alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteşteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea şi Colea Răutu, Moraru avea să fie distribuit în ‘Un film cu o fată fermecătoare’ (1966), pelicula lui Lucian Bratu, în care au apărut Ștefan Iordache, Margareta Pâslaru, Ileana Stana Ionescu. În următorii doi ani, el a mai jucat în ‘Maiorul şi moartea’ (1967), dar şi în ‘Răzbunarea haiducilor’ (1968).

marin-Moraru-03

Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme regizate de Manole Marcus — ‘Actorul şi sălbaticii’, ‘Operaţiunea Monstrul’, Dan Piţa („Filip cel Bun”, „Concurs”, „Faleze de nisip”) sau de Horea Popescu („Cuibul de viespi”).

marin-Moraru-05

După câţiva ani la Teatrul de Comedie (1965-1968) şi la Teatrul Bulandra (1968-1971), Marin Moraru a ajuns, în 1971, la Teatrul Naţional din Bucureşti, al cărui Societar de Onoare a fost din 2002. Din 1974 şi până în 1980 s-a dedicat pedagogiei teatrale — a fost conferenţiar universitar la IATC.

Rolurile interpretate de Marin Moraru pe scenă au fost dintre cele mai diferite — de la Pigulete în ‘Pigulete plus cinci fete’ de C. Bratu, la Guliţă, în ‘Chiriţa în provincie’ de Alecsandri, Patrocle, în ‘Troilus şi Cresida’ de Shakespeare, Diderot, în ‘Nepotul lui Rameau’ de Diderot, Crăcănel, în ‘D’ale carnavalului’ de I.L.Caragiale, Socrate, în ‘Transplantarea inimii necunoscute’ de Al. Mirodan, Regele, în ‘Leonce şi Lena’ de Buchner, până la Titircă, în ‘O noapte furtunoasă’ de I.L. Caragiale, Take, în ‘Take, Ianke şi Cadâr’ de V.I. Popa, Doctorul, în ‘Egoistul’ de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan (la 22 martie 2009, acest spectacol a atins cea de-a 100-a reprezentaţie). Marin Moraru s-a aflat şi în distribuţiile telenovelelor româneşti difuzate de postul Acasă TV şi Pro TV, ‘Inimă de ţigan’ (2007), ‘Regina’ (2008), ‘Iubire şi onoare’ (2010), ‘Pariu cu viaţa’ (2011).

marin-Moraru-04

A lucrat cu regizori din diferite generaţii — David Esrig, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Grigore Gonţa, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija.

În 2007 a fost recompensat cu Premiul de Excelenţă acordat de revista VIP. Alături de Gheorghe Dinică şi Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) cu ocazia aniversării instituţiei. În acelaşi an, actorul a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce. În 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

marin-Moraru-06-ww

În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, iar în noiembrie 2013, la Târgul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografică ‘Suntem ce sunt amintirile noastre’. I-a fost decernat în 2015, Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate. (Text si foto: Agerpres)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.