A fost găsită epava unei nave care a dispărut în 1921

USS-Conestoga

USS Conestoga, remorcher al marinei americane a cărui dispariţie cu 56 de oameni la bord, membri ai echipajului, în urmă cu 95, de ani era un mister, a fost descoperită în dreptul oraşului San Francisco, a confirmat miercuri, 23 martie, Agenţia americană pentru oceane şi atmosferă (NOAA), preluată joi de AFP.

Descoperirea epavei rezolvă una dintre cele mai mari enigme ale marinei din Statele Unite. „După un secol de incertitudine şi un sentiment de pierdere profundă, dispariţia vasului Conestoga nu mai este un mister”, a declarat Manson Brown, subsecretar pentru Comerţ şi Observaţii de Mediu, numărul doi în NOAA.

Epava de peste 50 de metri lungime, neindentificată la început, a fost reperată în 2009 de o navă a NOAA în golful Farallon, la circa 50 de kilometri de celebrul pod Goden Gate (California). În septembrie 2014, serviciile de specialitate ale NOAA au declanşat o anchetă pentru alcătuirea unui inventar al epavelor istorice din acel sanctuar. La sfârşitul lui 2015 au reuşit să identifice cu certitudine Conestoga. Vasul se află la 60 de metri adâncime, la 5 kilometri sud-est de insulele Farallon.

Puntea de lemn şi alte structuri superioare sunt bine conservate, chiar dacă cele din urmă s-au lăsat în cocă din cauza coroziunii şi a vechimii. Explorarea cu roboţi a scos la iveală anumite caracteristici, cum ar fi mărimea punţii, motorul cu aburi, cazanele, o elice şi un singur tun, care corespund descrierii şi planurilor vasului Conestoga, publicate în 1904. Nu au fost identificate rămăşiţe umane.

Conestoga a plecat din portul San Francisco vineri, 25 martie 1921, spre Tutuila din insulele Samoa americane, prin Pearl Harbour (Hawai). Analele meteorologice arată că, atunci când a plecat vasul, vântul a crescut în intensitate în zona Golden Gate, iar marea era agitată, cu valuri mari. Când nava nu a ajuns la data fixată la Pearl Harbour (la 2.400 de kilometri distanţă), marina americană a lansat o amplă operaţiune de căutare pe mare şi din aer, dar şi-a concentrat cercetările în zona Hawaii. După două luni o navă a găsit un colac de salvare în stare proastă marcat cu litera „C” în largul Mexicului, aşa încât cercetările s-au mutat în acea regiune.

Dispariţia fără urmă a remorcherului, ultima în timp de pace pentru marina americană, a fost în atenţia presei luni întregi. Căutările au încetat în cele din urmă la sfârşitul lui iunie 1921.

Marina a cumpărat Conestoga — construită iniţial pentru remorcarea vaselor care transportau cărbune pentru căile ferate — în 1917, în timpul Primului Război Mondial, pentru a efectua drumuri de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite şi în Azore. (Text: Agerpres, Foto: AP)