7 gustări apetisante şi care nu îngraşă

salata-spanac-rosii

Uneori, deşi nu ar trebui, mâncăm de plictiseală. Alteori, deşi nu ne este foame, mâncăm între două cursuri. Sunt calorii în plus, dar care fac parte, în mod iremediabil, din viaţa noastră, relatează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă şapte gustări pe care le putem consuma după pofta inimii.

Castraveciori în oţet

Keri Glassman, expert format în Regatul Unit, cu propria ei şcoală de nutriţie, recomandă consumul de castraveciori în oţet mai ales după un antrenament dur.

„Dacă transpirăm mult, sarea ne ajută să ne refacem”, explică aceasta, referitor la articolul pe această temă publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition. Atenţie însă în cazul hipertensivilor: acest aperitiv este ideal pentru evitarea creşterii în greutate, dar nu pentru persoanele care trebuie să-şi ţină sub control consumul de sare (fiecare castravecior conţine 1,5 grame de sare, conform propriei etichete).

 „Cu excepţia acestor cazuri, castraveciorii muraţi sunt gustarea perfectă. La urma urmelor, este vorba despre legume”, dă asigurări medicul María José Crispín, nutriţionist în cadrul Clinicii Menorca. Săraţi şi crocanţi, oferă o plăcere care satisface orice gust (3 castraveciori: 24 de calorii). Sunt potrivite şi vinetele, dar „nu am include măslinele, foarte sănătoase însă cu un aport mai mare de calorii dacă mâncăm cu nesaţ”, adaugă María José Crispín.

Somon afumat şi brânză, anşoa sau scoici

Uneori dorim ceva consistent, aproape ca o masă de prânz, dar este prea devreme ori prea târziu pentru aşa ceva. Se întâmplă frecvent ca seara să avem o poftă nestăpânită de a lua hidraţi de carbon. Motivul este că scade acţiunea unui hormon, cortizolul, şi a unui neurotransmiţător, serotonina. Iar dacă nu avem o rezervă suficientă de carbohidraţi, corpul nostru îi va cere.

De aceea, se recomandă consumul de alimente bogate în hidraţi complecşi la micul dejun şi până la prânz (pâine, cereale, fructe uscate), iar apoi, după-amiaza şi seara, să se opteze pentru proteine, spune Graciela Moreira, expert în nutriţie al multinaţionalei specializate în pierderea greutăţii „PronoKal Group „.

Potrivit acesteia, un rulou de somon afumat umplut cu brânză proaspătă cu 0% grăsime este uşor şi pot fi consumate mai multe porţii („zece porţii ar însemna 800 de calorii”). Medicul María José Crispín pledează şi pentru gustări ca anşoa fără pâine, midii sau creveţi fierţi.

„Fără îndoială, un kilogram de somon poate să ne cadă greu. Dar partea bună a acestor alimente este că sunt foarte săţioase, fapt pentru care ne vor satisface apetitul înainte de a ne cauza vreo tulburare”.

Roşii cherry

Prin consumarea lor la serviciu evităm asaltarea aparatelor automate. O sută de grame (zece roşii cherry) au doar 18 calorii, potrivit Clinicii Santa Maria. Aceste „dulci tentaţii” au aparenţa şi savoarea unor dulciuri, dar fără zahăr, spune Keri Glassman. În plus, conform nutriţioniştilor consultaţi, aceste roşioare sunt bogate în vitamina C, zinc şi licopen, care, potrivit Societăţii Americane împotriva Cancerului, este eficient în combaterea anumitor boli.

Măr liofilizat

Procesul de liofilizare a mărului păstrează calităţile organoleptice ale acestuia şi nu aduce calorii (un măr are doar 35). Un studiu al „Cell Press” a ajuns la concluzia că doze ridicate de magneziu „îmbunătăţesc capacitatea de învăţare şi memoria” (mărul are 5 miligrame la fiecare 100).

Felioare de morcov cu lămâie şi ardei iute de Cayenne

Uneori, legumele ne fac plăcere pur şi simplu pentru că sunt prezentate altfel. Felioarele de morcov sunt recomandabile şi apetisante. Conţinutul mare de apă ne va înviora. „Adăugând câteva picături de suc de lămâie sau oţet, câţiva fulgi de sare de mare şi puţin ardei iute de Cayenne, ne vom bucura de cel mai bun aperitiv”, spune Blanca Galofré, nutriţionist.

Alge

Sunt ultima obsesie a iubitorilor unei alimentaţii sănătoase şi o soluţie savuroasă. Aperitivele pe bază de alge potolesc pofta de a consuma ceva sărat şi aduc foarte puţine calorii (1 porţie: 25 de calorii), dar furnizează şi minerale precum magneziul şi calciul, spune Keri Glassman. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă consumul unor varietăţi ca spirulina.

 „Conţinutul lor de iod stimulează metabolismul, îmbunătăţind funcţia tiroidei”, spune Dana James, specialist în nutriţie clinică. Algele nu îngraşă şi, în plus, Universitatea din Copenhaga a observat în 2011 că fibrele algelor brune ajută la slăbit.

Adaosul de ulei de măsline aduce o doză de grăsimi corpului care cere chipsuri. În plus, se vând în acelaşi format (prăjite, în pungă), dar şi deshidratate.

Ceai preparat în casă, cu multă gheaţă

Nu se mănâncă, se bea, dar în zilele de vară cade atât de bine încât nu ar putea lipsi de pe listă. „Făcut în casă, fără zahăr şi cu îndulcitor, dar cu multă gheaţă”, cum recomandă Isabel Artero, director şi fondator al centrului de înfrumuseţare Cuerpo Libre.

Dat fiind înaltul său conţinut de cafeină (50 mg la o ceaşcă), nu trebuie să se depăşească 7 căni pe zi. De altfel, nici nu este nevoie de mai mult. (Text: Agerpres, Foto: natashaskitchen.com)