35.000 de morse coboară pe ţărmurile din Alaska, din cauza topirii banchizelor

Morse1

Petecul maro din fotografia de mai jos este o turmă de circa 35.000 de morse, venite pe o plajă în apropierea localităţii Point Lay, un sat de eschimoşi, situat la 300 de kilometri sud-vest de Barrow şi 700 mile nord-vest de Anchorage, în Alaska de nord-vest.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei, aceste animale vin acum la ţărm în număr record deoarece nu au găsit gheaţă pe mare pe care să se odihnească şi, astfel, să rămână în Arctica.

Morse2

Morsele din Pacific îşi petrec iernile în Marea Bering. Deşi bune înotătoare, ele nu pot înota la nesfârşit şi ies din apă, din când în când, pentru a se odihni pe blocurile de gheaţă care plutesc în apele arctice. Femelele fată pe gheaţa mării şi folosesc banchizele drept platformă pentru scufundări, când vânează melci, scoici şi viermi de pe platoul continental, din ape puţin adânci.

Morse3

Cum temperaturile cresc în timpul verii, marginea zonei cu banchize se îndepărtează spre nord. Femele cu puii lor se plimbă pe marginea banchizelor în Marea Chukchi, aflată la nord de strâmtoarea Bering.

Morse4Aproximativ 10.000 de morse au fost observate într-o glomeraţie pe o suprafaţă mică, la nord de Point Lay, la 19 august 2011

În ultimii ani, gheaţa marină s-a retras departe, spre nord, dincolo de apele de mică adâncime ale platoului continental, iar în apa Oceanul Arctic, cu adâncimi care depăşesc 2,5 km, morsa nu poate ajunge cu capul la fund. Cu gheaţa departe, morsele se adună acum pe plaje mai degrabă decât pe gheaţă, aşa cum ar fi fost normal. De asemenea, animalele sunt obligate să abandoneze reşedinţa de vara imediat după ce îngheaţă Marea Chukchi şi se înghesuie pe coasta Alaskăi.

Morse5

Fenomenul a fost observat mai întâi pe partea aparţinând SUA a Mării Chukchi, în 2007. S-a repetat în 2009, iar în 2011 oamenii de ştiinţă au estimat 30.000 de morse înghesuite de-a lungul unei întinderi de mai puţin de un kilometru pe plaja din apropiere de Point Lay. Morsele s-au adunat în grupuri mari, de asemenea, şi pe partea rusă a Mării Chukchi.

Morse6

„Este încă un semn important al schimbării dramatice prin care trec condiţiile de mediu, ca urmare a topirii gheţii”, a declarat Margaret Williams, responsabilă în cadrul unui program de monitorizare a zonei artice.

„Morsele ne spun ceea ce urşii polari ne-au spus deja şi ceea ce mulţi oameni indigeni ne-au spus că se întâmplă în mare arctică, şi anume că mediul arctic se schimbă extrem de rapid. Este timpul ca restul lumii să ia la cunoştinţă şi, de asemenea, să ia măsuri pentru a aborda cauzele profunde ale schimbărilor climatice”, a mai declarat Margaret Williams.

Morse7

Odată ce morsele se adună pe plajă, puii devin vulnerabili la busculade. Busculadele pot fi declanşate de un urs polar, de un vânător uman sau de un avion care zboară la joasă altitudine. În septembrie 2009, la Alaska Icy Cape, cadavrele a mai mult de 130 de morse, dintre care cele mai multe tinere, au fost numărate după o busculadă.(Traducere şi adaptare după amusingplnet.com, Foto: NOAA / AP Photo, Rebecca Shea/wwfblogs.org, subverisfy.com)