27 de muzee din Bucureşti vor fi deschise sâmbătă noaptea

Muzeul-Lit-Romane

Un număr de 27 de muzee şi 22 de organizaţii culturale vor fi deschise la Bucureşti, pe 21 mai, în Noaptea Muzeelor, propunând publicului diverse de evenimente, au anunţat organizatorii, miercuri, 18 mai, într-o conferinţă de presă.

„În Bucureşti sunt spre 50 de locuri în care se întâmplă chestii frumoase de Noaptea Muzeelor. Dincolo de muzeele mari, consacrate, marile muzee naţionale, cele nouă muzee deschise de la Muzeele Bucureştiului, sunt şi o serie de spaţii culturale alternative foarte interesante care şi-au deschis porţile — Orăşelul Cunoaşterii, Casa Experimentelor, Ferma Animalelor”, a declarat Mihaela Simion, muzeograf la MNIR, unul dintre organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor 2016.

În premieră, la ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, partenerii de la izi.Travel, platformă de storytelling, au invitat muzeele participante la un concurs în cadrul căruia cele mai bune cinci ghidaje audio-video realizate de muzeografi au fost premiate cu un bilet de participare la conferinţa „We are museum”, o conferinţă importantă pentru domeniul muzeologiei, care se desfăşoară între 6 şi 8 iunie în Bucureşti, la Muzeul de Artă Contemporană.

Câştigătorii competiţiei au fost două muzee din Bucureşti — Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Muzeul Naţional de Istorie a României—, unul din Craiova — Muzeul de Artă, unul din Maramureş — Muzeul Țărăncii Române din Dragomireşti, şi Muzeul de Artă din Tulcea.

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2016, Muzeul Naţional de Artă al României propune spre vizitare, pe lângă Galeria Naţională şi Spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expoziţiile „Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”, „150 de ani de la instaurarea monarhiei constituţionale în România” şi „Oglinzile Orientului” — expoziţie deschisă în avanpremieră la parterul Galeriei Naţionale.

Evenimentele de la Muzeul Naţional de Istorie a României vor avea loc sub semnul celebrării a 44 de ani de la inaugurare.

Muzeul Naţional de Geologie propune, în intervalul orar 19,00 — 23,00, o serie de expoziţii tematice, Expoziţia „110 ani de la înfiinţarea Institutului Geologic al României”, piese de colecţie, proiecţii, precum şi conferinţa tematică „Dispariţii misterioase ale vieţuitoarelor”.

Muzeul Naţional al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială „Tudor Arghezi”, în timp ce la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, între orele 18,00 — 1,00, va fi posibilă vizitarea gratuită a expunerii permanente.

Muzeul Căilor Ferate va fi deschis între orele 20,00 — 3,00, bucureştenii putând vizita expoziţia permanentă, precum şi să vizioneze o serie de proiecţii de filme istorice feroviare în microcinemateca instituţiei.

Opera Comică pentru Copii invită publicul de toate vârstele, între orele 16,00 — 1,00, la o expoziţie inedită de peste 100 de costume din cele mai apreciate producţii de operă, balet, operetă şi musical din stagiunile OCC. Evenimentul include şi o vizită surpriză — în premieră — în spaţii secrete ale clădirii.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european, desfăşurat la nivel internaţional. În România evenimentul este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Muzeul Naţional al Literaturii Române)