Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR) s-a constituit la 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din România, în temeiul Legii nr.21/1924, şi a fost recunoscută ca persoană juridică prin sentinţa civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.
În data de 7 mai 1990, prin cererea depusă de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, instanţa Judecătoriei Sectorului 1 – Bucureşti a luat act de schimbarea denumiri comunităţii în „Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România”, hotărâtă de Conferinţa pe ţară din 8 aprilie 1990.
Potrivit statutului său, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România este o asociaţie cu caracter etnic, social, cultural şi umanitar, care reuneşte cetăţeni români, cunoscuţi sub denumirile de ruşi, ruşi-lipoveni sau lipoveni.
CRLR are ca scop unirea eforturilor membrilor săi în apărarea şi exercitarea drepturilor la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, lingvistice şi culturale a etnicilor ruşi lipoveni, astfel cum sunt recunoscute şi garantate de documentele internaţionale cu privire la protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale minorităţilor naţionale, de Constituţia României şi de legile ţării.
În 28 noiembrie 1990, a apărut publicaţia lunară „Zorile„, periodic bilingv al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România. Primul număr al publicaţiei a cuprins în mare parte articole consacrate prezentării istoriei etnicilor ruşi lipoveni. În primii cinci ani de existenţă, periodicul a apărut în opt pagini (în limbile rusă şi română), iar mai târziu a ajuns la 20 de pagini, devenind o publicaţie cunoscută şi apreciată pentru informaţiile oferite cititorilor. Articolele se publică ori în limba rusă, ori în limba română (iniţial se publicau în oglindă).
Publicaţia se difuzează în 30 de sate şi comune, în care numărul de ruşi lipoveni este considerabil (Slava Rusă, Jurilovca, Periprava, Socolinţi, Sarichioi, Carcaliu – Kamen, Ghindăreşti – Novinki ş.a.) şi în 20 oraşe unde, de asemenea, există comunităţi locale ale ruşilor lipoveni (Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Vaslui, Galaţi, Gura Humorului, Năvodari, Piatra Neamţ, Rădăuţi, Suceava, Timişoara, Târgu Neamţ, Iaşi ş.a.).
La alegerile parlamentare din 20 mai 1990, juristul Echim Andrei, desemnat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, a obţinut un mandat de deputat în Parlamentul României.
În următoarele legislaturi Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România a fost reprezentată în Parlament de Suhov Petru (1992-1996), Fenoghen Sevastian 1996-2000. Începând din 2000 reprezentantul în Parlament al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România a fost Ignat Miron.
În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, Ignat Miron, candidat din partea Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, a câştigat un nou mandat de deputat. (Text: Agerpres, Foto: obiectivtulcea.ro)