243.000 de dolari pentru un telefon care i-a aparţinut lui Hitler

 width=

Un telefon care i-a aparţinut lui Adolf Hitler, găsit în buncărul ‘Führer-ului’ după căderea regimului nazist şi păstrat din 1945 într-o geantă de piele, a fost vândut duminică, 19 februarie, la o licitaţie în SUA cu suma de 243.000 de dolari, relatează EFE.

Casa Alexander Historical Auctions a vândut celui mai bun ofertant acest aparat istoric, la licitaţia desfăşurată în Chesapeake City (Maryland), un orăşel pitoresc de mai puţin de 600 de locuitori scăldat de râul Delaware.

 width=

Telefonul descris în catalog drept „arma cea mai distructivă care a trimis milioane de oameni la moarte”, a fost scos la vânzare alături de alte obiecte militare la un preţ estimat între 200.000 şi 300.000 de dolari.

Aparatul, confecţionat din bachelită de firma germană Siemens, a ajuns în mâinile unui colecţionar privat din SUA al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Telefonul a fost păstrat în geanta de piele a britanicului Ranulf Rayner, 82 de ani, care l-a moştenit de la tatăl său, brigadierul Ralph Rayner, poate primul militar ne-sovietic care a pătruns în buncărul lui Hitler.

 width=

Telefonul pe care Hitler l-a primit de la Wehrmacht (forţele armate naziste) şi pe care l-a folosit în ultimii doi ani ai celui De-al Doilea Război Mondial (1939-1945), era original de culoare neagră, dar a fost vopsit în roşu.

Pe spatele sinistrului obiect se citeşte clar numele lui Adolf Hitler cu litere mari, alături de care sunt gravate o acvilă şi o zvastică. (Text: Agerpres, Foto: EPA,Video: youtube.com)