2.000 de costume populare la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare

Muzeul-Etnografie-Baia-Mare-01

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din municipiul Baia Mare găzduieşte în colecţiile sale peste 2.000 de costume populare, strânse din satele şi comunele judeţului de-a lungul a peste 40 de ani de activitate, conform muzeografului-etnolog Janeta Ciocan.
„De-a lungul anilor îndelungaţi şi a cercetărilor efectuate în teren, muzeul a dobândit o colecţie unică de patrimoniu ce numără peste 2.000 de costume populare, costume specifice satului maramureşan, dar şi celor patru zone etno-folclorice denumite plastic „ţări”, în limbajul cercetătorilor. Costumele populare pot fi admirate în expoziţiile organizate de muzeu în diferite momente, iar turiştii au posibilitatea să vadă o expoziţie cu caracter permanent care defineşte portul popular din Maramureş. Deţinem o zestre inestimabilă care cu siguranţă va face cinste generaţiilor următoare”, a spus Janeta Ciocan.

Potrivit acesteia, în ultimii ani, muzeografii au observat în urma cercetărilor şi studiilor întreprinse în teren, în diferite sate, o revenire a ţăranilor la portul popular, îndeosebi în zilele de duminică sau în sărbătorile importante de peste an cum ar fi Paştele şi Crăciunul.

„Se poate vedea cu uşurinţă în unele localităţi rurale o creştere a interesului din partea ţăranilor de a purta costumul popular în zilele de duminică, când se merge la biserică, sau când localitatea găzduieşte un eveniment cultural important. E un prim semn că renumitele costume populare există, se poartă şi nu sunt uitate în lada de zestre a familiei. În unele sate din Maramureş, chiar şi în cele care trăiesc etnici maghiari şi ucraineni, la toate sărbătorile religioase de peste an, localnicii merg la biserică îmbrăcaţi în portul popular, iar în satele aşezate pe Valea Marei, Izei şi Vişeului, mersul la biserică în asemenea haine e literă de lege, nimeni n-ar concepe să meargă altfel îmbrăcat”, a precizat muzeograful.

În urma unei statistici realizate de Academia de Arte şi Meserii Tradiţionale din Baia Mare, în satele şi comunele maramureşene există 20 meşteri populari atestaţi care produc ţesături, haine, podoabe şi pălării, dar şi alţii care n-au fost cuprinşi în statistică.

Recent, municipiul Baia Mare a găzduit o paradă a portului popular, eveniment organizat sub auspiciile ” Zilelor Maramureşului”, de CJ Maramureş.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare)