10 porţii de fructe şi legume pe zi scad cu 31% riscul de moarte prematură

 width=

Consumul a zece porţii de fructe şi legume pe zi ne poate prelungi viaţa, potrivit concluziilor unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici de la Imperial College London.

Aceştia au calculat că un astfel de obicei sănătos poate preveni 7,8 milioane de decese premature în fiecare an, informează BBC.

Cercetarea a presupus analiza informaţiilor din 95 de studii care au analizat obiceiurile alimentare a două milioane de persoane.

O porţie înseamnă 80 de grame de fructe şi legume — echivalentul unei banane mici, a unei pere sau a trei linguri cu vârf cu spanac sau mazăre.

Echipa de oameni de ştiinţă au identificat, de asemenea, fructele şi legumele ce reduc riscul de cancer şi boli de inimă. Pentru scăderea riscului de cancer, cercetătorii recomandă în special: plantele verzi (cum ar fi spanacul), legumele galbene (precum ardeiul), plantele crucifere (de exemplu, conopida).

În vederea scăderii riscului de boli de inimă şi de atac cerebral sunt indicate merele, perele, citricele, salatele, plantele cu frunze verzi şi cruciferele.

În comparaţie cu persoanele care nu consumă zilnic fructe şi legume, analiza a demonstrat că 200 de grame de fructe şi legume reduc riscul de boli cardiovasculare cu 13%, iar 800 de grame scad cu 28% acest risc. De asemenea, 200 de grame pe zi reduc riscul de cancer cu 4% şi de moarte prematură cu 15%. 800 de grame scad cu 13% riscul de cancer şi cu 31% pe cel de moarte prematură.

„S-a demonstrat că fructele şi legumele reduc nivelurile de colesterol, tensiunea şi sporesc sănătatea vaselor de sânge şi sistemul imunitar”, a declarat pentru sursa citată dr. Dagfinn Aune, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

„Acest lucru se datorează reţelei complexe de nutrienţi ce se regăsesc în acestea. Spre exemplu, ele conţin mulţi antioxidanţi, care pot reduce deteriorarea ADN şi pot conduce la o scădere a riscului de cancer”, a completat specialistul.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc încă dacă un aport de fructe şi legume peste aceste cantităţi produce beneficii şi mai mari asupra sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a minimum cinci porţii de legume pe zi, adică cel puţin 400 de grame.

„Descoperirea noastră susţine (recomandarea — n.r.) cinci pe zi, însă există beneficii mai mari în cazul unui consum mai mare”, a mai spus dr. Aune.

Rezultatele cercetării au fost publicate în „International Journal of Epidemiology”. (Text: Agerpres, Foto: allwomenstalk.com)